ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські ЛОРи вперше видалили пухлину у вусі дитини без допомоги колег з-за кордону

Юлія Осим

|

Лікарі львівського ОХМАТДИТу вперше видалили пухлину у вусі дитини малоінвазивним способом без допомоги закордонних колег. Мікрохірургічну операцію через слуховий хід виконали 4-річному хлопчику з Хмельницького. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі лікарні.

 

Пухлиноподібне утворення у вусі Артемка виявили тамтешні лікарі, коли мама повела його на огляд через аденоїди. У хлопчика діагностували холестеатому, однак у їхньому місті медики не змогли допомогти дитині. Зазначимо, що ця хвороба загрожує життю дитини, бо з часом росте і може нагноїтися, а гній може потрапити у мозок. Окрім того, це небезпечно для слуху.

«Холестеатому називають пухлино подібним утворенням, бо вона складається з клітин шкіри у капсулі. Утворення небезпечне, бо воно росте, а з ним і загроза для дитини. Саме тому важлива рання діагностика», – пояснюють медики.

Відтак, ЛОРи у львівському ОХМАТДИТі виконали сучасне малоінвазивне мікрохірургічне втручання, яке вважається золотим стандартом в усьому світі – видалення холестеатоми через слуховий хід. Таку операцію дозволяли зробити розміри самої пухлини.

«Ми вчилися такого у наших закордонних колег з Польщі, США, Австрії, Бельгії. Тепер почали такі операції у нас в «Охматдиті». Доступ ми виконали через слуховий хід. Це була ощадна мініінвазивна мікрохірургічна операція, дитина не матиме великого рубця за вухом і швидше одужає після операції. Нам вдалося видалити всю холестеатому з мінімальною травмою для хлопчика», – розповів завідувач ЛОР-відділенням Федір Юрочко.

Хлопчик повернувся додому вже на наступний день після операції.

Фото лікарні ОХМАТДИТ

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *