ОСТАННІ НОВИНИ

У 2021 році для учасників АТО/ООС на Львівщині придбають 40 квартир

Юлія Осим

|

Цьогоріч на Львівщині для учасників АТО/ООС придбають 40 квартир. Для цього з обласного бюджету виділять майже 14 млн грн. Комплексну програму підтримку бійців АТО/ООС та їх родин на 2021-2025 рр. проголосували на сесії Львівської обласної ради 18 лютого, передає кореспондент Львівського порталу.

Придбання житла в межах реалізації обласної цільової програми здійснюється на умовах співфінансування. Зокрема, з обласного та бюджету територіальної громади виділяється 50% від розрахункової вартості, ще 50% має докласти безпосередньо учасник АТО/ООС.

Зазначимо, що граничний розмір для придбання житла учасником АТО/ООС розраховує спеціально створена районна чи міська комісія. Цей розмір визначається за відповідною формулою, що враховує склад сім’ї, наявність осіб з інвалідністю і т.д. Відповідно до індексу податкоспроможності, половину граничної суми закладається з обласного та бюджету громади. Відтак, бідніші громади фінансують 20% від половини, а 80% – з обласного бюджету. У спроможних громад з точністю навпаки. Вже тоді учасник АТО/ООС обирає житло.

«Якщо реальна вартість складає, наприклад, 600 тис. грн, а для учасника розраховано максимум мільйон, то 500 тис. грн він акумулює з двох рівнів бюджетів, і лише 100 тис. грн докладає своїх коштів. Це не означає, що учасник АТО має вкладати 50% від розрахункової вартості. Єдина кінцева мета – це покращення житлових умов достатніх для зняття з квартирного обліку», – пояснив в. о. директора департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Степанюк.

Нагадаємо, що серед умов, необхідних для учасника АТО/ООС, який потребує покращення житлових умов, – це те, що він повинен перебувати на квартирному обліку, також має відповідати категоріям, що прописані у порядку отримання житла, та бути готовим до співфінансування.

Окрім забезпечення на умовах співфінансування житлом учасників АТО (ООС), програмою передбачено надання адресних грошових допомог, відшкодування витрат родинам Героїв Небесної Сотні на житлово-комунальні послуги, сімейний відпочинок та реабілітація військових, а також психологічна підтримка учасників АТО (ООС). Також передбачено кошти на виготовлення та встановлення пам’ятних знаків на могилах загиблих / померлих учасників АТО (ООС) і Героїв Небесної Сотні, або за згодою родини відбувається компенсація у вигляді виплати одноразової грошової допомоги.

За даними профільного департаменту, на сьогодні на Львівщині є близько 20 тисяч демобілізованих учасників ООС, 320 загиблих Героїв та 1244 осіб з інвалідністю внаслідок війни.

У 2021 році на реалізацію Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС) та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2021 – 2025 роки виділили понад 41 млн грн з обласного бюджету.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *