ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові окреслили перспективи курсів капітанів

Омелян Шевчук

|

На базі Національної академії сухопутних війсь імені гетьмана Сагайдачного відбулась узгоджувальна нарада щодо перспектив подальшого розвитку та удосконалення курсу l-1c в системі професійної військової освіти. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Національної академії СВ.

У заході взяли участь представники оборонного відомства, Генерального штабу ЗС України, командування Сухопутних військ, вищих військових навчальних закладів, а також іноземні партнери, зокрема зі США та Німеччини.

Як нагадав начальник відділу підготовки у ВВНЗ та ВНП ЗВО – заступник начальника Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу ЗС України полковник Андрій Бестюк, перші курси капітанів було проведено на базі Національної академії сухопутних військ у 2019 році. Участь у пілотному проєкті взяли 15 молодших офіцерів з підрозділів механізованих і танкових військ.

«Не закінчивши цього курсу, не отримаєш роту і не станеш капітаном. Або будеш «вічним капітаном», якщо встиг отримати це звання без курсів», – охарактеризував роль цих Курсів у загальній системі підготовки і просування кар’єрними сходами молодих офіцерів Андрій Бестюк.

З того часу до проведення Курсів капітанів долучилася і Військова академія (м. Одеса). А Курс підготовки був запроваджений не тільки для офіцерів механізованих і танкових військ, а й для артилеристів та логістів. Серед головних нововведень було збільшення практичної складової і започаткування дистанційного навчання. На сьогодні курси L-1C закінчили близько 50 офіцерів.

За словами полковника Андрія Бестюка з цього року курс L-1C будуть проводити у всіх видових вишах. Тобто окрім Національної академії сухопутних військ і Військової академії (м. Одеса) до цієї роботи долучаться Харківський університет Повітряних Сил і Інститут Військово-Морських Сил.

«У рамках Курсу ми плануємо міксувати групи. Тобто не проводити їх, скажімо, тільки для офіцерів-піхотинців. А разом з ними садити за парти офіцерів з сил спеціальних операцій, і кібербезпеки, ДШВ та морську піхоту. Тобто у планах як розширення переліку навчальних закладів, які вестимуть курс L-1C, так і спеціалістів», – поділився планами Андрій Бестук.

Також є пропозиція залучити на такі курси представників Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України з якими спільно виконується завдання в Операції об’єднаних сил.

«Впевнений, що Сили оборони держави повинні мати єдині погляди на навчання і підготовку кадрів. Також, але це вже на подальшу перспективу, є бачення, щоб Курс був сертифікований за стандартами НАТО, а офіцери країн-членів НАТО могли вчитися на таких курсах в Україні, а наші офіцери їздили туди», – додав Андрій Бестук.

За підсумками наради будуть напрацьовані відповідні пропозиції. Та вже відомо, що чергові Курси капітанів заплановані у період з вересня по грудень цього року. Відповідно у військових колективах буде проводитися відбір кандидатів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *