ОСТАННІ НОВИНИ

Розкол в УГП: чи складуть мандати депутати Львівської облради

Ольга Денисяка

|

Українська Галицька партія ініціювала відкликання депутатів Львівської облради, обраних на місцевих виборах у жовтні минулого року. Причиною стало їхнє підписання Меморандуму про коаліцію в ЛОР з іншими політичними силами. Після такого рішення партії голова фракції УГП у Львівській обласній раді Тарас Чолій заявив, що «політична сила на Львівщині, фактично, припиняє існувати». Про це він повідомив 4 лютого на пресконференції у Львівському пресклубі, передає кореспондент Львівського порталу.

Розкол в УГП розпочався після того, як всупереч застереженням керівних органів партії депутати Львівської облради від Української Галицької Партії підписали меморандум про співпрацю з депутатами від «Європейської Солідарності», ВО «Свобода», Народного Руху України, «Батьківщини» та «Слуги Народу».

Після цього політрада партії звернулась до депутатів з вимогою відкликати свої підписи під згаданим меморандумом. Оскільки у партії вважають, що меморандум «фактично є коаліційною угодою для створення більшості в ЛОР», а в складі вищезазначених партій є «одіозні особи, які дискредитували себе за попередні роки, причетні до розкрадання майна і коштів громад».

Своєю чергою депутати Львівської облради від Української Галицької Партії, зігнорували звернення політради партії і вважають таку позицію партії «політичним переслідуванням».

«Від нас вимагали відкликати цей підпис, або ж стосовно нас будуть вжиті санкції. Ми відмовились відкликати підписи і вважаємо, що вчинили правильно, оскільки піти в опозицію на початку – це теж саме, що скласти мандат. Ми не бачимо сенсу 5 років перебувати в облраді, не маючи жодного інструменту для втілення програми», – заявив голова фракції УГП у Львівській обласній раді Тарас Чолій.

Згодом 31 січня відбулася обласна конференція УГП, на якій було обрано нове керівництво партії. Також під час цієї конференції з партії виключили керівника УГП у Львівській облраді, його заступника та членів ради Львівської обласної організації. Разом з тим, Українська Галицька Партія ініціювала відкликання депутатів ЛОР від УГП. Вони повинні скласти мандати у грудні 2021 року.

Зі слів Тараса Чолія, частину партійців не пустили на цю подію, натомість під час зустрічі були присутні «штучно заведені нові члени партії» та десятки охоронців.

«Упродовж останніх двох місяців в партію було штучно заведено близько 400 людей, які утворили більшість на самій конференції. Тепер цих людей, які формували партію, виключили або усунули від прийняття рішень. Таким чином було обрано ручне керівництво львівської обласної організації. Це свідчить про рейдерське захоплення Української Галицької партії. Відтак політична сила на Львівщині, фактично, припинила існувати», – каже Чолій.

Таким чином він заявив, що команда, яка «розбудовувала Львівський обласний осередок Української галицької партії, офіційно припиняє своє існування». Проте, не зважаючи на заяву про припинення існування обласної організації УГП, фракція у ЛОР продовжить працювати, а  депутати не мають намірів складати мандати.

«Ми є юридично зареєстрованою фракцією УГП, а в складі фракції можна перебувати позапартійним людям, тобто ми продовжуємо працювати. Нас обрали люди і ми не будемо складати мандати», – додав депутат.

Водночас голова політради партії Ірина Моряк у коментарі Львівському порталу заперечила будь-які заяви про те, що партія припиняє своє існування.

Нагадаємо, на виборах до місцевих рад у жовтні 2020 року до Львівської обласної ради від Української Галицької Партії пройшли шестеро обранців. Це – Тарас Чолій, Юрій Фольварочний, Ірина Крацеь, Іван Щурко, Марія Кульчицька та Віталій Андрейко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Пресклуб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *