ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам обіцяють реанімувати 7 озер, але наступного року

Андрій Котенський

|

Упродовж 2021 року управління екології та природних ресурсів ЛМР планує працювати над проектною документацією та облаштуванням семи водних об’єктів (озер, джерел та ставків). Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

 

За словами керівниці управління екології та природних ресурсів Олександри Сладкової, цьогоріч планують розробити робочий проект і розпочати роботи на Левандівському озері.

«Ми розпочинаємо реконструкцію Левандівського озера. Минулого року розробили ескізний проект, цього року плануємо розробити і робочий проект та розпочати роботи.

 

Загалом роботи по озерах краще проводити взимку. Тому ми упродовж року будемо займатись розробкою ПКД, а відтак — проведемо тендер для визначення підрядника робіт, аби вже взимку можна було розпочати роботи», — розповіла посадовиця.

Також у 2021 році планують ретельно проаналізувати джерела у лісопарку «Погулянка».

«Парк Погулянка» — наймасштабніший проект, який ми хочемо реалізувати протягом 5 років. Це великий лісопарк, площею 100 га, який є об’єктом природно-заповідного фонду. Це місце, куди можна втручатись тільки добре знаючи, що саме там потрібно, тому ми плануємо провести ґрунтовані передпроєктні дослідження: виконати геодезію, зробити повну модель рельєфу парку, виконати гідротехнічний розрахунок. Адже джерела, які мають витоки в парку, фактично йдуть каналізовано під землею навіть на території самого парку. Ми хочемо ті джерела питної чистої води підняти наверх. Завдяки цьому, скоріш за все, ми зможемо облаштувати куди більший каскад озер, ніж там є зараз», — додала керівниця управління екології та природних ресурсів.

До того ж, проект громадського бюджету планують реалізувати біля озера Стосіка.

«Цьогоріч додався цікавий об’єкт — озеро Стосіка, яке фактично є більше озером, ніж парком. Проте, якщо ми хочемо зберегти цей об’єкт як природний, то він має стати парком або мініпарком. Ми плануємо визначити територію навколо нього парком і реалізувати проект громадського бюджету з покращення благоустрою водойми. Хочемо зробити це у максимально дружній до природи спосіб», — акцентувала Олександра Сладкова.

До слова, це чи найчистіше львівське озеро в якому живуть черепахи та може бути знищене через забудовників.

У парку «Горіховий гай» планують покращення благоустрою водойми, у рамках проекту громадського бюджету. Управління екології та природних ресурсів також дослідить можливість повернення другого, всохлого понад 20 років тому озера.

«Горіховий гай у нас найактивніший парк у плані того, скільки мешканців там щось ініціюють та роблять. У ньому вже є багато реалізованих ініціатив, багато ще перебуває у реалізації. Зокрема, ми плануємо там покращення благоустрою водойми, у рамках проекту громадського бюджету.

Ми хотіли зрозуміти, чи насправді неможливо наповнити друге озеро. Для цього вже зараз замовляємо проект гідрогеології, аби з’ясувати, що ж саме з ним відбулось. Якщо нам не вдасться знайти варіанту його відновлення, то вже цього року ми будемо планувати зробити великий майданчик для пікніків у чаші цього озера, тому що це було б дуже зручно для мешканців», — розповіла Олександра Сладкова.

Дно висохлого озера може стати місцем для пікніків…

Технічний стан водойм планують покращити і в парку «Піскові озера».

«Франківський район містить найменшу кількість парків. І хоча у цій частині міста вони дуже невеликі, проте дуже відвідувані мешканцями. Так, «Піскові озера» є одним із найбільш відвідуваних парків Львова. Він є у непоганому стані, тому ми хочемо уникнути масштабних робіт, які потребують використання великогабаритної техніки. Минулоріч знайшли варіант наповнення озер водою. Цього року ми плануємо відремонтувати систему зливу води. Фактично зараз злив іде через верх, і тоді зливається верхній шар води, що багатий киснем. А потрібно, аби зливалися нижні шари, для зменшення накопичення продуктів розкладу органіки на дні озер.

Крім того, ми плануємо відреставрувати мостик і зробити деякі інші роботи у парку. Для цього плануємо до 500 тис. грн, аби замовити проектно-кошторисну документацію. Наповнення озера, фактично, зараз є нормальним. Якщо ми встигнемо розробити ПКД, то зливну систему плануємо почати ремонтувати вже цього року взимку», — зауважила керівниця управління.

Також місто планує перевести 5 га території з великим озером в Дублянах у статус рекреаційної зони. Парк з озером в Дублянах стане першим рекреаційним об’єктом, створеним в межах бюджету об’єднаної Львівської МТГ.

«Цього року ми хочемо провести архітектурний конкурс та розробити проектно-кошторисну документацію, щоб наступного року знати скільки це буде коштувати», — підсумувала Олександра Сладкова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото із мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *