ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові боротимуться з ожеледицею кавовою гущею

Андрій Котенський

|

У Львові планують вперше використати кавову гущу для боротьби з ожеледицею. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

 

Вперше планують використати кавову гущу для боротьби із ожеледицею у парку «700-річчя Львова». Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

За словами радниці мера Садового, кавова гуща після використання має абразивні властивості, не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною та не потребує збору після використання.

 

«Ми у пошуках екологічних альтернатив для боротьби з ожеледицею, адже є багато зауважень від містян, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди і з нею складно поборотись, а соляні розчини, мабуть, через свою активність не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців, в них застереження стосовно її використання. Тому виникла ідея спробувати боротись із ожеледицею кавовою гущею», – говорить радниця.

За словами Ірина Оршак, у Великій Британії пробували кавовою гущею боротись із ожеледицею, але це не є практикою масового характеру. Точково деякі міста пробують боротись у себе з ожеледицею таким чином.

«Ми зібрали робочу групу, обговорили альтернативи: хто ж у нас може це впроваджувати і як це зробити. Перш за все скажу, що кавова гуща також має абразивні властивості, можливо, не такі хороші як пісок, але вони є за рахунок мелення зерна. А після пресу та використання кавова гуща фактично є майже сухою. Хочемо цього тижня зустрітись із мережею кав’ярень, яка погодиться нам надавати такий ресурс безкоштовно. Плануємо подивитись, яка ж та кавова гуща після апарату. Стверджують, що вона суха, але ми маємо це перевірити», – каже І. Оршак.

На користь кавової гущі в боротьбі з ожеледицею вона розповідає, що під дією сонця, кавова гуща, за рахунок того, що вона чорного кольору, поглинає в себе тепло, не відбиваючи, а поглинаючи промені. За рахунок цього вона й бореться з ожеледицею.

«Вирішили зробити цей пілотний проект у Львові саме на території парків з кількох причин. Перш за все, кавова гуща на вулицях міста, мабуть, не дуже естетично буде виглядати, як щось чорного кольору посипане по снігу. До того ж, кавова гуща, як і пісок та інші розсипчасті речовини, буде чіплятись на взуття і розноситись. До парку ж людина зазвичай йде гуляти, тому там немає установ, куди вона може це занести і забруднити щось. Крім того, це добре робити у парках, тому що кавова гуща має сприятливий і гарний вплив на рослинність. Тобто вона не шкодить, а навпаки — підживлює. Вона допомагає рослинам краще рости, покращує структуру ґрунту, має властивості відлякувати деяких шкідників. Власне тому, ми вирішили спробувати її експериментально у парку. Ми подивимось, наскільки ефективно вона боротиметься з ожеледицею, але у будь-якому випадку, вона точно не нашкодить, а навпаки — допоможе. Пізніше двірники просто зметуть кавову гущу, коли розтопиться сніг, туди, де у парку є зелена рослинність. Тобто гущу не потрібно прибирати, вивозити чи утилізовувати. Її просто треба буде змести на травичку, кущі чи під дерева і вона матиме корисні властивості для рослин», – переконує Ірина Оршак.

Реалізувати пілотний проект планують спершу у парку «700-річчя Львова» з посипання доріжки, яка веде до церкви св. Йосафата. Якщо нововведення буде ефективним то проєкт розширять.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *