ОСТАННІ НОВИНИ

У Бориславі відкрили аптеку-музей одного з винахідників гасової лампи

Юлія Осим

|

Сьогодні, 27 січня, у Бориславі відкрили аптеку-мезей відомого львівського аптекаря та фармацевта, одного з винахідників гасової лампи Йогана (Яна) Зега. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Він також є всесвітньо відомим винахідником нафтової промисловості та засновником нафтопереробки у Галичині. Саме тому обрали Борислав – його вважають нафтовою столицею Галичини. На сьогодні тут розташоване одне з найбільших родовищ озокериту, або гірського парафіну. До слова, це продукт за складом близький до нафти та має лікувальні властивості.

«Численні туристичні групи та індивідуальні туристи приїжджають до Борислава подивитись на символи нафтової промисловості – верстати-гойдалки, розташовані на території міста. А от музею, присвяченого лікувальним властивостям нафтопродуктів, для формування ще більш наповнених туристичних програм, дуже бракувало. Відтак аптека-музей буде цікавою як для цільових туристів, так і тих хто відпочиває на сусідніх курортах та має можливість вивчати навколишні території», – розповіла очільниця управління туризму та курортів ЛОДА Наталія Табака.

Проєкт реалізовувався у два етапи. У 2019 році облаштували санітарне очищення та благоустрій земельної ділянки, виконали будівельні роботи. А у 2020 році вже наповнили аптеку-музей експонатами. Обійшовся такий проєкт у понад півмільйона гривень.

Зазначимо, що проєкт «Встановлення аптеки-музею світового винахідника нафтової промисловості Йогана Зега» виграв грант на Конкурсі ініціатив місцевих карпатських громад, який проводила Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».

Раніше у межах транскордонного співробітництва у Бориславі вже реалізовувалися проєкти «Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі та України» та «Нафтова спадщина діяльності Ігнатія Лукасевича».

Додамо, що в аптеці-музеї Йогана Зега екскурсії відбуваються за попереднім записом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *