ОСТАННІ НОВИНИ

У Карпатах стартував пілотний проєкт «Курс гірської підготовки» для курсантів Академії сухопутних військ

Юлія Осим

|

Для курсантів Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного стартував пілотний проєкт «Курс гірської підготовки». Навчання розпочалося у Карпатах зі сходження на вершину гори Петрос. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Академії сухопутних військ.

 

Обрані випускники Академії стали першими учасниками проекту, ініційованого Генштабом ЗСУ.

«Висуваємося з базового табору з висоти 863 метри над рівнем моря. Здійснюємо піший марш з набором висоти 1200 метрів до полонини Головчевська. Ночуємо в сніжній печері (іглу) на висоті 1400 метрів. Наступного ранку здійснюємо підйом на вершину Петрос (2020 метрів) і повертаємось у табір. Ще раз перевіряємо екіпіровку і спорядження: лідоруби, ліхтарики, бахіли і висуваємось», – розповів про перший дводенний маршрут головний спеціаліст відділу фізичної підготовки управління доктрин і індивідуальної підготовки Головного управління доктрин та підготовки ГШ ЗС України Микола Шевяков. 

 

Окрім нього та декількох військових журналістів, у групі є 10 курсантів-випускників Національної академії з факультету бойового застосування військ, які планують після закінчення навчання поповнити колективи 10 та 128 гірсько-штурмових бригад, а також троє офіцерів видового навчального закладу.

Додамо, що тривалість зимового курсу – 4 доби. За цей час військовослужбовці подолають шлях протяжністю 60 кілометрів. З них не менше 25% часу проведуть у темну пору доби.

«Метою цього пілотного проекту є підготовка кваліфікованих кадрів, передусім, для гірсько-штурмових бригад, сил спеціальних операцій, інших військових формувань, які виконують завдання в гірській місцевості. Курс гірської підготовки має назву «Альпініст України». Він проводиться спільно з Федерацією альпінізму і скелелазіння України та складається з двох блоків: зимового і літнього. Під час зимового блоку будуть відпрацьовані наступні питання: пересування гірською місцевістю, організація страховки та самостраховки, забезпечення життєдіяльності в автономних умовах, зокрема, під час ночівлі в сніжній ямі, категорійне альпіністське сходження по маршрутах 1Б-складності тощо», – зазначив Микола Шевяков.

Ідея створення проєкту виникла через брак фахівців з гірської підготовки. Наразі їх не більше двох десятків на всі Збройні Сили України. Це люди, які раніше пройшли підготовку в навчальному центрі в Грузії, або поодинокі військовослужбовці, які займалися гірським туризмом чи альпінізмом самостійно.

Відтак, з допомогою курсів у ЗСУ планують систематизувати отримані курсантами знання і створити єдиний комплекс гірської підготовки. На сьогодні 5% території України – це гірські райони. А в окупованому Криму – 20%. Так само на Донбасі є терикони від відпрацьованих шахт, які за своїм рельєфом подібні до гір, відзначають Генштабі ЗСУ.

Після проходження курсу військовослужбовець повинен вміти безпечно пересуватися в гірській місцевості, виживати за будь-яких температурних і погодних умов. Це допоможе йому ефективно виконувати поставлені бойові задачі.

Як розповів старший викладач кафедри тактико-спеціальних дисциплін Національної академії сухопутних військ підполковник Дмитро Опалак, відбір курсантів для участі у пілотному проекті розпочався ще на початку вересня.

«Критеріями відбору були не тільки особисте бажання курсанта, зокрема, щодо проходження подальшої служби у гірсько-штурмових бригадах. Насамперед бралися до уваги його успішність, тобто загальний рейтинг серед випускників і, безумовно, показники з фізичної підготовки. На першому етапі з ними були проведені теоретичні заняття та практичний вишкіл на невисоких скелях. Сьогодні це вже другий етап підготовки. Третій етап відбуватиметься навесні, і у цей час будуть вивчатися питання подолання скель. Після цього курсанти складатимуть іспит представнику федерації альпінізму і скелелазінню України. Ті, хто його успішно складуть, отримають посвідчення і значок «Альпініст України», – розповів офіцер.

Навчання курсанти розпочали з відпрацювання пошуково-рятувальної операції військовослужбовця, якого «накрило лавиною». Після успішного виконання двохденного переходу, на команду Національної академії сухопутних військ сьогодні чекає сходження на Говерлу.Наступними учасниками проєкту стануть військовослужбовці навчальних центрів та бойових частин.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *