ОСТАННІ НОВИНИ

Через справи про Майдан у міжнародне право ввели термін «тітушки»

Наталя Дуляба

|

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справах Майдану, де використано і визначено поняття «тітушки». Таким чином тепер цей термін отримав пояснення у міжнародному праві. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив суддя Верховного Суду України Дмитро Гудима.

 

Так, Європейський суд з прав людини оприлюднив низку рішень, що стосуються справ Євромайдану. Всі вони не лише дозволяють відновити перебіг подій в окремі дні української революції 2013-2014 років, а й фактично вносять у міжнародне право термін «тітушки».

«У текстах рішень є термін “titushky”, який суд пояснив так: “non-State agents under police control (недержавні агенти під контролем поліції, – ред)”. Тепер “тітушки” – це термін, який отримав пояснення у міжнародному праві. І в тексті рішень Європейського суду з прав людини використовується навіть без лапок», – відзначив Дмитро Гудима.

Оприлюднені справи стосуються силових розгонів протестувальників Майдану, їхнього затримання, викрадення активістів, неналежного поводження з ними. У рішеннях Європейського суду з прав людини вказано, що щодо всіх заявників діяли або правоохоронці, або «тітушки».

Заявники скаржились, зокрема на неналежне поводження з боку правоохоронців, порушення права на протест, необґрунтоване тримання під вартою та в одному з випадків навіть позбавлення життя.

«Європейський суд з прав людини встановив, зокрема, що владні органи умисно застосовували жорстоке поводження і що держава була відповідальна за вбивство одного із протестувальників. Суд також зауважив, що багато з рішень про тримання під вартою були свавільними. Він констатував, що владні органи умисно намагались завадити початково мирним протестам, використовуючи для цього надмірне насильство та незаконні затримання», – наголосив Дмитро Гудима.

Також Європейський суд з прав людини виявив ознаки того, що вищеперелічені порушення були частиною певної стратегії владних органів. А офіційні розслідування цих подій у багатьох випадках були неефективними.

Із повними текстами рішень Європейського суду з прав людини щодо справ Майдану можна ознайомитися за цими посиланнями: 1, 2, 3, 4, 5.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *