ОСТАННІ НОВИНИ

Шкарлет хоче трансформувати ЗНО

Вероніка Рой

|

Міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що МОН вже має напрацювання щодо трансформації зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, вони стосуються вступу до вишів контрактників та осіб, які вже працюють.Про це він сказав в інтерв’ю Страна.ua.

 

За його словами, ЗНО – це інструмент оцінки якості знань, отриманих під час навчання на конкретній освітній програмі. За спілкуванню з роботодавцями зрозуміло, що їм на роботу потрібні не ті випускники, які тільки здали ЗНО, а ті, які володіють певними навичками.

«У нас вже є напрацювання по трансформації ЗНО. Його звичайно ж потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть складати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання», –сказав міністр.

Він пояснив, що такий тест умовно можна назвати тестом на IQ.

«У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в заклади вищої освіти? Або дати випускникові конкурентні переваги? Є країни з іншим підходом, де виші приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо же, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчив вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива», – додав Сергій Шкарлет.

Про те, яким буде ЗНО у 2021 році, читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *