ОСТАННІ НОВИНИ

ЄБРР видасть 10 мільйонів євро кредиту на розбудову дріжджзаводу у Львові

Ольга Денисяка

|

Європейський банк реконструкції та розвитку погодив кредит у розмірі 10 мільйонів євро для найбільшого в Україні виробника дріжджів – львівської «Компанії Ензим». Кошти використають на будівництво заводу з виробництва спеціальних дріжджових продуктів, який зведуть поруч з основними потужностями компанії на вулиці Личаківській. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі компанії «Ензим».

 

У фінансуванні на 10 мільйонів євро також бере участь Міжнародний фонд співпраці та розвитку Тайваню, який виділить 3 мільйони євро.

Ці кошти «Ензим» використає для розширення виробництва, завдяки якому виготовлятиме інноваційні продукти – дріжджові екстракти. Будівництво нових заводських потужностей вже триває з початку 2020 року на сусідній з «Ензимом» ділянці.

 

Як розповідає генеральний директор компанії Андрій Цегелик, загальна сума інвестицій у цей проєкт – близько 26 мільйонів євро.

«Більша частина – це зароблені кошти, які акціонери товариства акумулювали та залишили для розвитку підприємства. Але їх недостатньо, тому ми залучили також банківські установи до співфінансування. З ЄБРР ми співпрацюємо вже близько трьох років в межах інших проєктів. Утім, кредитна угода з ЄБРР підтверджує, що «Ензим» – надійна, відкрита компанія, яка є соціально відповідальною та веде прозорий бізнес, впроваджує інновації й готова ефективно використовувати отримані кошти», – розповів Андрій Цегелик.

Як йдеться на сайті ЄБРР, «Банк підтримує стратегію «Ензиму» щодо розширення асортименту продукції на більш складні та біотехнологічні продукти із більшою доданою вартістю. Окрім того, проєкт сприятиме розширенню експортних продажів на нові географії, а також зростанню частки експорту в доходах». Експорт біотехнологічних продуктів стане ще однією гордістю й візитівкою Львова, підтверджуючи його науковий та технологічний потенціал.

Рішення щодо розширення виробничих потужностей у «Компанії Ензим» ухвалили два роки тому. Одразу ж почали розробляти проєкт – співпрацювали з іспанською інжиніринговою компанією, яка спеціалізується на проєктуванні таких виробництв та іноземними експертами в галузі біотехнологій. Згодом пройшли експертизу, отримали всі необхідні дозволи, відбулись громадські слухання і вже з початку 2020 року стартували підготовчі роботи

Зараз триває активне будівництво, яке планують завершити до кінця наступного року. Очікують запустити нове виробництво не пізніше першого кварталу 2022-го року. Нове виробництво сприятиме створенню 60 нових робочих місць.

Інноваційні продукти, які виготовлятиме компанія:

Дріжджові екстракти – це природні замінники штучних підсилювачів смаку в приправах, сухих супах швидкого приготування, чіпсах, кондитерських та м’ясних виробах, напівфабрикатах. Також екстракти можна використовувати для приготування вегетаріанських та веганських страв, адже вони додають їжі не тільки смак, але й поживність.

Довідково:

«Компанія Ензим» – лідер українського ринку серед виробників дріжджів. Більше 50% підприємств промислового хлібопечення в Україні використовують їхню продукцію. 40% своєї продукції компанія експортує до 16 країн Європи, Азії, Африки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *