ОСТАННІ НОВИНИ

У Звенигороді зруйнували рештки давніх споруд, які розкопали археологи

Наталя Дуляба

|

Вандали знищили розкоп археологів на території пам’ятки археології національного значення – городищі літописного міста Звенигород, що неподалік Львова. Зловмисники зруйнували рештки давніх споруд, які фахівці підготували для фіксування. Про це Львівському порталу повідомили у Рятівній археологічній службі.

 

Зруйнований розкоп у Звенигороді археологи виявили в понеділок, 21 грудня. Вони припускають, що зловмисники влізли у місце їхньої роботи ввечері 19 грудня або в ніч проти неділі, 20 грудня. Найімовірніше, злодії шукали історичні цінності.

«Невідомі зробили грабіжницькі вкопи, очевидно, з метою пошуку артефактів княжого міста і зруйнували рештки давніх споруд, які були підготовлені для фіксування. Що саме вдалось їм знайти, невідомо, однак для науковців найбільша втрата – історична інформація, яку вони могли б отримати, та порушення столітніх культурних нашарувань на розкопі», – наголошують археологи.

На місці вже працювали правоохоронці. Зараз вирішується питання про відкриття кримінального провадження за фактом умисногопошкодження пам’ятки археології національного значення.

Усім, кому що-небудь відомо про можливих зловмисників, археологи просять повідомляти на електронні скриньки: [email protected], [email protected].

Зазначимо, що розкопки у селі Звенигород Пустомитівського району Рятівна археологічна служба розпочала у листопаді.  Це перші масштабні дослідження тут за останні десятиріччя. Їх проводять на дитинці – найдавнішій та найбільш укріпленій частині княжої столиці, з якої починали розвивати місто та вели оборону. Попереду археологи мали дослідити шар XI -XII ст.

Після завершення археологічних досліджень на цьому місці у Звенигороді за кошти Євросоюзу мають облаштовувати історико-культурний парк «Древній Звенигород».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *