ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині військові кухарі кинули виклик шефам відомих ресторанів

Андрій Котенський

|

У 184-му навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині військові кухарі кинули професійний виклик своїм колегам з модерних львівських ресторацій і здолали їх. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Національної академії сухопутних військ.

Цивільні шеф-кухарі, прийняли виклик, аби з’ясувати хто на польовій кухні є номером один.

За словами заступника командира батальйону матеріально-технічного забезпечення Романа Заблоцького, на базі Академії цього року вже відбувалися першості серед військових кухарів сухопутних військ, а згодом і всіх Збройних Сил. Аби не збавляти темпів підготовки майстерності військових кухарів, до участі у змаганні запросили шеф-кухарів з мереж відомих львівських ресторацій.

Для «батлу на пательнях» зголосилися дві цивільні ресторації. Кожна з мереж надіслала шеф-кухаря та його двох «підмайстрів».

За умовами конкурсу претендентам потрібно було приготувати першу і другу страву, салат тощо. Окрім цього, у параметрах оцінювання – подача страви, її зовнішній вигляд, смакові характеристики і, власне, швидкість, з якою команда упорається із завданням.

Відповідно до меню-розкладки продуктів завдання всім трьом командам випало нелегке. Гостра зупа-бограч була першою стравою, а другою – м’ясні лангети (це щось схоже на відбивні) з гарніром із гречаної каші. Щодо салату – олів’є. Та, щоби запити все це, слід було зварити узвар із сушених фруктів.

На виконання завдання було дві години, а готували всі страви з використанням польових кухонь КП-50. Оцінювало вправність конкурсантів журі, до складу якого увійшли офіцери навчального підрозділу логістики, а також представники ресторанного бізнесу. Крім того, остаточну крапку в питанні, хто саме переміг, повинні були поставити солдати-строковики, для яких і готували обід.

Голосувати компетентне журі мало за допомогою кольорових жетонів із написами «відмінно», «дуже добре», «добре» і… «добре, але могло бути і краще». У кожного судді був комплект жетонів з такими написами, які вони мали опустити у спеціальну ємність для голосування. У даному разі це були алюмінієві кювети для польових кухонь з нанесеними на них логотипами й символікою закладів харчування та армійського підрозділу забезпечення.

За збігом обставин, окрім битви кухарських навичок, це було ще й, так би мовити, гендерне змагання. Цивільні ресторани виставили команди, укомплектовані чоловіками. А от кулінарну честь війська біля плити захищали три військовослужбовиці. Старші солдати Наталія Коваль, Мирослава Баглай та Любов Чорнописька.

У наметах з цивільними кухарями хлопці працювали, «на куражі». Проте давалося в знаки, що умови дещо не комфортні для тих, хто звик до світлих і просторих кухонь великих ресторанних мереж. Так, у польових умовах бракує світла в наметах, польові «капешки» димлять, а інгредієнти слід готувати самотужки. Бо в цивільному ресторані це не робота для «шефа» – усі інгредієнти завчасно нарізані, змішані і розкладені помічниками в необхідних пропорціях. А тут – крутись сам, як можеш. Але кухарі ресторанів не скаржаться і активно взялись за роботу.

Слід додати, що цивільні шеф-кухарі відзначають хорошу якість продуктів, які вони отримали з військового продовольчого складу, які нічим не поступлися ресторанним.

Дві години, відведені на роботу команд, спливли блискавично. І першими на суддівський стіл сервіровану наїдками тацю принесли… військові кухарі. Цивільні конкурсанти поступилися їм на якісь лічені хвилини. Ну, а далі було слово за безкомпромісним та відповідальним журі: кожна страва була оцінена за виглядом, сервіруванням, смаком, консистенцією, технологією приготування тощо. І кольорові жетони з рук суддів перекочували в ємності для голосування.

Наступний етап – нагодувати строковиків. Вони якраз повернулись із занять і нагуляли апетит. Щоправда, для голосування судді їм трошки спростили завдання: разом з порцією вони отримували жетон з написом «+1 бал», який потім опускали в ємність для голосування тієї команди, чиї страви сподобались найбільше.

Зрештою, саме підрахунок голосів остаточно визначив переможців – команда військових кухарів. Коментуючи рішення суддівської колегії, запрошений як незалежний експерт колишній офіцер-тиловик підполковник запасу Олег Поляруш наголосив, що всі команди показали себе професійними і вправними. Але військові кухарі все ж випередили своїх цивільних колег за деякими показниками. Зокрема, щодо технології приготування, а також подачі їжі та сервірування столу.

За перше місце у змаганнях військові кухарі отримали цінні подарунки – кожній дістався спеціальний кухарський «шеф»-ніж. Бо це, як відомо, – головний інструмент старшого на кухні. Члени команд, що посіли друге та третє місця, отримали на згадку військові шапки, шарфи-бафи та рукавиці.

Ідея такого кулінарного «батлу» припала до душі всім. Військові та цивільні організатори домовились, що такі професійні змагання відбуватимуться й надалі. А число учасників обов’язково збільшиться, бо змагатися з найкращими – це можливість і самому пофесійно зростати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *