ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтися від переохолодження: поради медиків

Наталя Дуляба

|

Із приходом холодів особливо актуальною стає тема переохолодження, яке несе за собою неприємні наслідки для здоров’я. Львівський портал розповідає, яких правил слід дотримуватись, аби не обмерзнути взимку, а також чому алкоголь насправді не допомагає зігрітись.

 

Чим більше одягу, тим тепліше

Взимку дуже важливо дотримуватись принципу «багатошаровості» в одязі. Чим більше шарів одягу ви одягнете, тим буде тепліше, адже між різними одежинами утворюється повітряний прошарок, який утримуватиме тепло.

Також важливо, аби при цьому ви почувалися вільно, аби одяг не сковував ваші рухи. Обирайте одяг із натуральних чи спеціальних матеріалів.

«Правильний» зимовий одяг складається із трьох шарів:

  • білизна (спідня білизна, колготки, шкарпетки, термобілизна);
  • середній шар (светр, кофта тощо);
  • верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички).

Не залишайте відкритими руки та голову: через долоні та оголену голову ви втрачаєте чимало тепла і можете захворіти. Більше того, від морозного повітря волосся стає тьмяним та ламким.

Обирайте зимове взуття із товстою підошвою: воно має бути просторим, ідеальним за розміром та не стискати ногу, щоби підтримувати нормальний кровообіг.

Щоб не замерзнути, рухайтесь

Якщо ви довго стоїте на одному місці, наприклад, чекаєте автобус, не стійте. Можна підстрибувати на місці, ходити, зробити пару простих вправ чи просто обніматися, коли є з ким. Рухи допоможуть прискорити кровообіг, тому ви не замерзнете.

Перед виходом на вулицю поїжте

Щоби підтримувати нормальну температуру взимку, організм використовує більше енергії, тож і поповнювати її треба частіше. Їжте поживну та здорову теплу їжу.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Чуєте, що пече шкіра, шукайте, де зігрітися

Сильне почервоніння та печіння шкіри може бути ознакою обмороження. Якщо ви відчуваєте, як щоки, руки чи ноги «печуть» або ж бачите серйозне почервоніння у людини поряд, зайдіть у будь-яке тепле місце: магазин, кафе, під’їзд тощо.

Не носіть металеві прикраси

Метал охолоджується дуже швидко, і його контакт зі шкірою може призвести до обмороження окремих ділянок чи холодових травм. До того ж, перстені сповільнюють рух крові у пальцях, а відтак вони швидше замерзнуть.

Куріння та алкоголь не зігрівають

По-перше, куріння та алкоголь є шкідливими, незалежно від погоди. Вживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. Куріння ж зменшує швидкість кровообігу в кінцівках й робить їх більш вразливими до морозу.

Джерело: Центр громадського здоров’я України

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *