До 87-ї річниці жертв Голодомору студенти Української академії лідерства запустили перший онлайн-ресторан пам’яті «Непораховані від 1932».
«Ми не ресторатори, проте відкрили унікальний проєкт – перший у світі онлайн-ресторан пам’яті «Непораховані з 1932». Напередодні дня пам’яті жертв Голодомору студенти Академії відтворили страви, якими харчувалися українці у голодні роки: затеруха з перетертої кори дерев, паляниці з лободи, хлібці зі соломи тощо. Ціна кожної страви – врятовані людські життя. Частину рецептів створені за спогадами власних дідусів та бабусь, яким вдалося вижити», – наголошують ініціатори проєкту.
У так званому меню:
- трав’яники – випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону
- палянички – випечені подрібнені картоплинні відходи з залишками зернят, замішані на гарячій воді
- хлібці – запечена кришена солома разом із просяною й гречаною половою, макухою з конопляного сім’я, товченого в ступі
- коржик – перетерта в борошно кора дуба, подрібнене коріння очерету і лободи
- суп «бур’ян» – зварений качан кукурудзи та трава
- затеруха – запечене тісто з борошна, кори берези та води
- хліб – тісто з перетертої кори зі жменькою висівок та листям лободи
- товченики – перетерта з сіллю дрібна рибка, запечена в чавунках
- буряк – запечений буряк та молоде листя буряка
Додамо, що Національний музей Голодомору-геноциду українців закликає українців 28 листопада запалити свічку у своєму вікні в пам’ять про всіх заморених голодом під час Голодомору 1932-1933 років.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.
Фото: скріншоти з сайту першого онлайн-ресторану пам’яті
Соломія Головіна