ОСТАННІ НОВИНИ

У селі на Яворівщині завершують реставрацію 250-річного храму

Наталя Дуляба

|

У селі Морянці Яворівського району завершують реставрацію храму Успіння Пресвятої Богородиці, який спорудили у XVIII столітті. Роботи на пам’ятці тривають уже два роки. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

 

Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Морянцях є пам’яткою архітектури місцевого значення. Реставрувати її почали ще у 2018 році і тепер роботи наближаються до фінальної стадії.

За два роки у храмі відновили куполи, покрили їх міддю, замінили підвалини по всьому периметру церкви, укріпили несучі стіни, відреставрували вікна та двері. Протягом цього року всі роботи проводили вже всередині дерев’яної церкви.

«Сьогодні тут завершено майже всі роботи, які були заплановані у проєкті. Далі громада хоче реставрувати храмову дзвіницю», – розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування ЛОДА Олена Василько.

Реставрацію храму у Морянцях проводили у межах обласної програми охорони і збереження культурної спадщини. Протягом 2018-2020 років на роботи витратили майже 7,1 млн грн. Половину з них виділили з бюджету області, іншу – дала Краковецька селищна рада.

Церкву Успіння Пресвятої Богородиці  в Морянцях збудували у 1766 році.

Загалом на території Яворівського району розташовано 69 пам’яток архітектури, 23 із них є пам’ятками архітектури національного значення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *