ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині реанімують найстаріше підприємство Східної Європи

Андрій Котенський

|

У Фонді держмайна України визначили переможця конкурсу на посаду нового директора Дрогобицької солеварні. Ним став дрогобичанин, юрист за освітою, Олег Петренко. Про це повідомив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За словами Юрія Холода, це лише початок великого відродження найстарішого в Центрально-Східній Європі підприємства.

«Маю великі сподівання на якісні зміни, адже Олег Петренко не сам. Навколо нього об’єдналася вся дрогобицька команда, яка роками вболівала за долю 700-літньої солеварні. Зокрема, це – Ігор Чава, Алла Гладун, Олег Дукас. Вірю, що після офіційного затвердження на посаду нового директора, він швидко візьметься до справи, і нам разом вдасться зберегти пам’ятку археології і промислу та розвинути її, як туристично-культурний центр», – повідомив Юрій Холод.

 

Як відомо у листопаді 2019 року Дрогобицьку солеварню, яка належала Міністерству аграрної політики, внесли у список на приватизацію. Побоюючись, що найстаріше підприємство Центральної Європи просто піде з молотка під забудову, громадськість була обурена.

«Від імені ЛОДА ми одразу ж звернулися до депутатів та Уряду, а територію об’єкта описали і подали на реєстрацію як нововиявлену пам’ятку археології. Також ми наполягли, що кілька приміщень солеварні належать до пам’яток архітектури місцевого значення, а територія підприємства є в межах охоронних зон двох пам’яток архітектури національного значення – дерев’яних Церкви Святого Юра (поч. 16 ст), яка належить до списку ЮНЕСКО, та Церкви Воздвиження Чесного Хреста (17 ст). На початку березня 2020 року, на наші прохання і на звернення Народних депутатів, Уряд таки передав Дрогобицьку солеварню Фонду держмайна. У квітні-травні при Львівській ОДА, з моєї ініціативи, ми створили робочу групу, яка напрацьовувала стратегію розвитку підприємства. До неї увійшли архітектори, громадські діячі, музейники, управлінці», – розповідає Юрій Холод.

Зараз на Львівщині триває активна пропоція солеварні, у карантинні місяці налагодили збут надлишків солі і навіть почали співпрацю з великими мережами.

«Вже маємо попередні домовленості про залучення до продажу дрогобицької солі у супермаркетах, маємо перше пиво з дрогобицькою сіллю в одному із пабів Львова… Подаємо кілька заявок на більші і менші проєкти співфінансування – щоб залучати кошти для розвитку солеварні. Що тут буде? Коли? Хто над цим працюватиме? Які проблеми треба вирішити насамперед? – Все це ми розкажемо вже незабаром», – повідомив Юрій Холод.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *