ОСТАННІ НОВИНИ

Минулого тижня на ГРВІ захворіли майже 7 тисяч мешканців Львівщини

Вероніка Рой

|

Протягом минулого тижня, з 12 по 18 жовтня, на Львівщині на гострі респіраторні захворювання захворіли майже 7 тисяч людей. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі МОЗ.

 

За даними лабораторного центру, минулого тижня в області захворіло на гострі респіраторні інфекції 6 887 осіб, що на 252 випадків менше як за попередній тиждень. Майже 40% захворілих – це діти до 17 років. У Львові ГРВІ минулого тижня підхопили 1 788 осіб.

Протягом минулого тижня було госпіталізовано з діагнозом «гостре респіраторне захворювання» в інфекційні стаціонари області 32 осіб, у тому числі 9 дітей.

Проте, як інформують у лабораторному центрі, на даний час циркуляція вірусів грипу не зареєстрована.

Також у лабцентрі нагадують, що у епідсезоні 2020−2021 років в Україні буде циркулювати чотири штами вірусів грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019(H3N2);
  • вірус, подібний до В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

З цих чотирьох вірусів грипу минулого епідемічного сезону українці могли зустрітися зі штамом типу В Phuket. А ось із трьома іншими ми ще не зустрічалися.

Не виключено, що людина може одночасно захворіти на грип і коронавірус. Також невідомо, як ці два віруси поведуть себе в організмі людини. Проте найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація.

Для епідсезону 2020-2021 року в Україну плануються до поставки всього 665 000 доз вакцин. З початку жовтня у Львові з’явились перша партія вакцини проти грипу «Джі Сі Флю», виробництва Кореї.

«Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Вакцинуватись бажано всім, але життєво важливо і в першу чергу треба щепитися особам з груп ризику: особам з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особам віком понад 65 років, особам, які перебувають у закладах тривалого догляду, дітям, віком 6 місяців до 5 років, персоналу медичних закладів, вагітним, працівникам закладів освіти, транспорту, торгівлі тощо», – кажуть у лабораторному центрі.

Щоб уникнути або мінімізувати ризики інфікування, слід дотримуватися таких правил:

  • ретельно і часто мити руки близько 40 секунд;
  • тримайте дистанцію 1,5 метра від інших;
  • там, де дотримувати дистанцію неможливо, надягайте маску;
  • не торкайтеся очей, рота, носа, кашляйте і чхайте у згин ліктя або одноразову хустку;
  • вакцинація від грипу;
  • якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтеся до лікаря.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *