ОСТАННІ НОВИНИ

Премію Чорновола вручили за книгу про опір організаторам Голодомору

Соломія Головіна

|

Лауреатом премії імені В’ячеслава Чорновола за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики стала журналістка Світлана Орел за книгу «Ті, хто не хотів помирати мовчки». Це книга про опір організаторам Голодомору 1932-1933 років. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужба Держкомтелерадіо.

 

Книга видана КП «Регіональна інформаційно-поліграфічна агенція» в м. Кропивницькому  в 2018 році. Досі увага дослідників Голодомору 1932-1933 рр. переважно акцентувалася на інформації про страждання українського селянства.

«Подібний дисбаланс в увазі до проблеми призвів до появи шкідливих міфів на кшталт: «селяни покірно корилися вбивцям», «що це за нація, яка не чинить спротиву, коли її нищать?», «ніякого опору організаторам Голодомору не було», – зазначає у передмові до книги кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Світлана Орел на основі архівних документів і фактів розповідає у своїй книзі про численні спроби жителів нинішньої Кіровоградщини боротися проти нещадних експериментів комуністичної влади. На думку членів Комітету з присудження премії, книга  сприяє відродженню історичної пам’яті й утвердженню національної свідомості українців, додає віри українцям у свої сили і своє майбутнє.

Світлана Орел (Бондар) – член правління обласної Кіровоградської організації НСЖУ, лауреат обласних літературних премій в номінації «Публіцистика», автор кількох художньо-публіцистичних книг та краєзнавчих видань. Друкувалася на шпальтах газети «Дзеркало тижня». Нині – засновник і редактор сайту «Кропивницький час-time».

Загалом на розгляд комітету цього року надійшло 16 публіцистичних творів, автори яких живуть і працюють у Києві, Львові, Івано-Франківську, Кропивницькому, Дніпрі, Черкасах, Чернігові, Кам’янець-Подільському, Житомирі.

На думку членів комітету, рівень поданих на премію робіт доволі високий.

«Ми щороку спостерігаємо високий професійний рівень представлених творів, їхнє патріотичне спрямування», – зазначив голова Держкомтелерадіо, голова Комітету з присудження премії Олег Наливайко.

Він нагадав присутнім, що премія імені В’ячеслава Чорновола за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, відповідно до урядової постанови, присуджується щорічно, починаючи з 2004 року.

«Її мета – сприяти появі і відзначати найкращі твори, що спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. З 2018 року її розмір збільшено до 20 тисяч гривень. Нагородження лауреата премії відбудеться традиційно у грудні, напередодні дня народження В’ячеслава Чорновола», – зазначив Олег Наливайко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *