ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленському не довіряють майже 50% українців, – опитування

Ольга Денисяка

|

49% українців заявили, що не довіряють президенту Володимиру Зеленському, а довіряють главі держави – 44,4% опитаних. Про це свідчать результати опитування центру Разумкова з фондом «Демініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке проводили з 3 по 9 липня 2020 року, передає Львівський портал.

 

Зазначається, що Президенту України не довіряють 49% громадян, Верховній Раді України – 75%, Уряду України – 72%, державному апарату (чиновникам) – 78%.

«Високим є рівень недовіри до судової системи в цілому (77,5%), Верховного Суду (69%), місцевих судів (67,5%). Прокуратурі не довіряють 73% опитаних, Національному антикорупційному бюро (НАБУ) – 71%, Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі – 70,5%, Антикорупційному суду – 70%, Національному агентству з питань запобігання корупції (НАЗК) – 70%», – йдеться в повідомленні.

Водночас, найбільше українці довіряють:

  • Збройним силам (їм довіряють 65% опитаних),
  • Церкві (63%), волонтерським організаціям (63%),
  • Державній службі з надзвичайних ситуацій (53%),
  • добровольчим батальйонам (53%),
  • Державній прикордонній службі (52%),
  • ЗМІ України (50%),
  • Національній гвардії (49%),
  • громадським організаціям (47%).

Соціологи відзначають, що українці загалом не довіряють владі, за винятком тих структур, які забезпечують оборону держави та безпеку громадян. Крім того, спостерігається тенденція зниження рівня довіри до органів влади. Так, у грудні 2019 року недовіру до президента висловили 31% громадян, а в липні 2020 уже 49% респондентів. Така ж тенденція щодо Кабміну та Верховної Ради.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *