ОСТАННІ НОВИНИ

Замість паперової трудової книжки – електронна. Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні

Соломія Головіна

|

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №3623 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». За документ проголосували 283 народні депутати. Про це повідомляє Дзеркало тижня.

 

«Проєктом акта пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та деяких інших законодавчих актів», – йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, законопроєкт пропонує:

  • встановити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Весь цей час можна буде використовувати як паперову трудову книжку, так й електронну форму уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру;
  •  визначити, що внесення відомостей про трудову діяльність до Державного реєстру через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), здійснюється працівником і роботодавцем із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису;
  •  установити, що після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру, роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. Водночас законопроект пропонує зобов’язати роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення;
  •  запровадити можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. При цьому, якщо особою перенесла призначення пенсії та продовжила працювати, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75 %.

В рамках автоматичного призначення пенсій також передбачено можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Кабінет Міністрів на засіданні 27 листопада 2019 року схвалив законопроєкт щодо переведення трудових книжок у цифровий формат.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *