ОСТАННІ НОВИНИ

У День Незалежності «Дударик» виконає акафіст до Пресвятої Богородиці

Вероніка Рой

|

У День Незалежності, 24 серпня, на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку відбудеться святкова екуменічна відправа акафісту до Пресвятої Богородиці у виконанні Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик». Про це Львівському порталу повідомили організатори події.

 

Святкова екуменічна відправа акафісту до Пресвятої Богородиці відбудеться о 15:30 б. Також в такий спосіб капела «Дударик» щорічно відкриває співочий сезон. Цьогоріч ювілейний він буде ювілейний 50-тий.

«Зродилась ця традиція зі щирої потреби подякувати Богові за даровану Незалежність. Так з першої річниці і по нині представники Церков України, її влади, громада Львова, гості і рідні у супроводі капели «Дударик» відправляють цю молитву «на стоячи» зі щирою вірою у те, що допоки молимось і дякуємо доти і триваємо, живемо в незалежній Державі», йдеться у повідомленні організаторів

По завершенні акафісту капела «Дударик» представить громадськості ретроспективу Українського Гімну козацького, русинського, стрілецького, повстанського, духовного і державного.

Довідка

Акафіст  це довгий піснеспів, який прославляє Пресвяту Богородицю, Ісуса Христа або святих. Акафіст треба молитися стоячи. Найдавнішим акафістом, який було укладено у VІІ столітті, є акафіст до Пресвятої Богородиці. Всі інші акафісти написані за його взірцем. Достеменно не відомо, хто був автором акафісту до Пресвятої Богородиці, але існує думка, що його написав святий Роман Сладкопівець. Акафіст має 25 окремих пісень: 13 коротких  вони називаються кондаки, і 12 довших  вони називаються ікоси.

Фото: організаторів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *