ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині 17-річний хлопець захворів на правець

Вероніка Рой

|

На Львівщині зафіксували перший випадок правця цього року. На небезпечну хворобу захворів 17-річний хлопець. Про це повідомляє Львівський обласний центр громадського здоров’я.

 

17-річний хлопець інфікувався, поранивши ногу іржавим цвяхом. Як пише Zaxid.net, хлопець мав щеплення від правця, тому є надія, що він перенесе захворювання у легшій формі. За словами заступниці директора львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ Олени Березовської, хлопця з реанімації перевели у травматологічне відділення, де за ним спостерігають лікарі. Як буде розвиватися захворювання далі наразі невідомо.

У Львівському обласному центрі громадського здоров’я нагадують, що єдиний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Щеплення входить до календаря і є безкоштовним Дорослі мають кожні 10 років отримувати щеплення від дифтерії та правця

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Правцем можна інфікуватись:

  • при потраплянні бруду у рану або поріз,
  • внаслідок укусів тварин;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Від людини до людини правець не передається. Також обробка рани антисептиками не знешкодить бактерії . Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. У хворого з’являються такі симптоми:стиснення щелепи, м’язові спазми — часто в шлунку, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, «витріщання» очей, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, утруднене дихання та ін.

Нагадаємо, торік на Львівщині зафіксували два випадки правця у дітей. Зокрема, 12-річний мешканець Львівщини підхопив правець через подряпані коліна. Також під цієї недуги постраждала 7-річна дитина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *