ОСТАННІ НОВИНИ

Володимир В’ятрович: «Законопроєкт «Слуги народу» Бужанського – це тотальна русифікація української освіти»

Наталя Дуляба

|

Народний депутат України, історик та публіцист Володимир В’ятрович про законопроєкт №2362, який цього тижня розглядатиме Верховна Рада, а також про те, що насправді за ним стоїть:

«Мобілізація! 16 липня всі під Верховну Раду! Із подачі фракції «Слуга народу» голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив поставити в розклад засідання парламенту на четвер, 16 липня, антиукраїнський законопроєкт №2362 «слуги народу» Максима Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти.

Цей проєкт, який вносить зміни в закони про мову і про освіту, – найбільша загроза українській мові і українській освіті з часів Януковича. Якщо його ухвалять, перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано.

Більше того, в будь-яких школах (включаючи школи з українською мовою навчання) буде дозволено викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою. Це – шлях до тотальної русифікації освіти. Ми не маємо права цього допустити.

«Слуги народу» і ОПЗЖ планують протягнути русифікаторський законопроєкт усупереч позиції Міністерства освіти і науки та гуманітарного комітету парламенту, які виступили проти його ухвалення.

Особливий цинізм – розгляд цієї московської забаганки 16 липня – в день 30-річчя Декларації про державний суверенітет України.

Я закликаю спікера Разумкова негайно припинити цю антиукраїнську провокацію, зняти русифікаторський законопроєкт №2362 з розгляду на нинішній сесії. Закликаю кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати проти.

Але найголовніше: прошу кожного, кому дорога українська мова і українська освіта,16 липня о 09:00 год. вийти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду.

Переконаний, що всі патріотичні партії, громадські організації і небайдужі громадяни мають об’єднати зусилля і зірвати плани реваншистів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *