ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові за 3 мільйони реставрують храм Покрову Пресвятої Богородиці

Ольга Денисяка

|

З кінця 2019 року у Львові почали відновлювати фасад храму Покрову Пресвятої Богородиці (колишній костел св. Миколая), що на вул. Грушевського, 2. Вартість робіт – 3,2 млн грн. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

Священник Свято-Покровського кафедрального собору ПЦУ Артем Баблинюк розповів, що загалом храм є у доброму стані. Але ззовні фасади були поруйновані і потребували ремонтних робіт.

Роботи проводить ТзОВ «Еталон-Ком». Вартість реставрації – 3,2 млн грн.

«Особливістю роботи на цьому об’єкті є те, що нам вдалося відкрити рельєф, який був прихований. На ньому зображений колишній священник храму. Зараз продовжуємо усі роботи, що заплановані згідно з проєктом. Є складність зрозуміти, як правильно відчистити кам’яний цоколь на центральному фасаді, бо він має в собі структуру приблизно 4 видів різного каменю. А потрібно привести все до єдиної поверхні», – розповів директор ТзОВ «Еталон-Ком» Роман Лобай.

Як повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, реставрація фасадів храму розпочалася у кінці 2019 року і триватиме до кінця реставраційного сезону цього року. Наразі храм використовується Львівсько-Сокальською єпархією Православної церкви України як Кафедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці, натомість на початку це був костел св. Миколая.

«Колишній костел св. Миколая – це пам’ятка архітектури національного значення, заснований в 1745 році. Це бароко. Храм будувався як монастирський комплекс для монахів тринітаріїв. А пізніше, коли монастирі у Львові скорочували, то костел св. Миколая став парафіяльним. А коли у 19 ст. побудували корпус університету, який є поруч, храм став студентським. Тепер тут православна церква», – пояснила Лілія Онищенко.

Також вона відзначила, що храм має доступні для огляду три фасади – це два бокові і один центральний. Цікавим є те, що під час реставрації виявили пам’ятну дошку, яка була закрита. Також на боковому фасаді є зображення святого Миколая з дуже гарною орнаментацією довкола.

«На бічному фасаді є проблеми з гідроізоляцією та були проблеми з вертикальними тріщинами. На головному фасаді є проблеми з цоколем, який в свій час неправильно реставрували. Тобто всі тріщини покривали цементом, який тепер в’ївся в камінь. Також виконується реставрація карнизів, розчистка, антисептична та протисольова обробки фасадів, реставрація кам’яних елементів та фарбування фасадів», – додала Лілія Онищенко.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *