ОСТАННІ НОВИНИ

Банк крові для тварин у Львові. Як пересвідчитися, що донорство не стане загрозою для чотирилапого

Соломія Головіна

|

Щотижня в першому в Західній Україні банку крові для тварин, який діє на базі ЛКП «Лев», проводять по декілька процедур забору крові у чотирилапих. Проте не кожна тварина може стати донором. Фахівці ЛКП «Лев» пояснили, як можна пересвідчитись, що донорство крові не стане загрозою для життя тварини.

 

Одним з найважливіших кроків є дослідження стану здоров’я донора, яке ветеринари проводять безпосередньо у день забору крові, щоб запобігти негативним наслідкам для тварин.

Лаборант ЛКП «Лев» Тарас Басараб наголошує, якщо ігнорувати проведення попереднього огляду та аналізу крові донора, то це може серйозно нашкодити, як і донору, так і реципієнту (тварині, якій вливатимуть кров).

«Перш за все, ми проводимо клінічний огляд собаки та перевіряємо чи проходив він процедуру вакцинації. Наступним кроком є забір крові для дослідження, а саме загальний та біохімічний аналіз крові», – пояснив він.

Загальний аналіз крові дає змогу ветеринарам визначити  рівень  еритроцитів, тромбоцитів та гемоглобіну, а біохімічний аналіз визначає загальний рівень білірубіну та білка. Якщо якийсь з показників є нижчим чи вищим норми, процедура донорства є  неможливою, оскільки може завдати шкоди чотирилапим. Донорству підлягають лише ті тварини, у яких усі показники є в нормі.

Важливим у дослідженні крові донора є також мікроскопія. Вона дає змогу оцінити кров на наявність паразитів, які є дуже поширеними у теплі пори року – це бабезії (внутрішньо еритроцитарні паразити) та мікрофірярії. Виявлення паразитів запобігає зараженню крові тварини-реципієнта, а також проведенню лікування у потенційного донора.

«З охочих стати донорами, процедура є неможлива, приблизно, для 5-10% тварин. Наприклад, якщо не впевнитись, що рівень гемоглобіну, еритроцитів, тромбоцитів є в межах норми, то забір крові може спричинити тромбоцитопенію, а також анемію, яка призводить до, як мінімум, печінкової чи ниркової недостатності, або інших уражень організму», – застерігає Тарас Басараб.

Господарям тварин слід відповідально підійти до питання донорства їх улюбленця. Дослідження крові є обов’язковим у 100 % випадках саме в день забору крові. Якщо пропустити цей крок, то це може завдати серйозної шкоди здоров’ю чотирилапого.

Значна увага в банку крові для тварин ЛКП «Лев» надається також стерильності. Тут усі процедури проводяться згідно міжнародних протоколів, а кров забирають у спеціальні стерильні контейнери, що виключає попадання інфекції в організм майбутнього реципієнта.

Усі аналізи крові та клінічний огляд у Першій комунальній ветеринарній клініці ЛКП «Лев» є безкоштовними для потенційного донора, навіть, якщо при обстеженні було виявлено відхилення та забір крові не відбувся. Також при дослідженні крові визначають групу крові тварини. Така інформація буде цінною при необхідності оперативного переливання крові та при потребі його неодноразового проведення.

Процедура донорства є не лише доброю справою, а й вигідною для здоров’я чотирилапого. Адже допомагає господарям тварин виявити патології та можливі відхилення у здоров’ї домашнього улюбленця, які непомітні неозброєним оком.

Донором крові може стати собака вагою від 25 кг, віком від 2-ох до 8-ми років.  Процес підготовки, огляд та аналізи для дослідження придатності крові проводиться в день можливого забору крові та займає близько двох годин часу.

Усіх охочих врятувати життя тваринам, які цього потребуватимуть, просимо господарів зголошуватись в ЛКП «Лев» за номером: 068 535 45 45, а також адресою: м. Львів, вул. Промислова, 56.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *