ОСТАННІ НОВИНИ

Католицькі єпископи закликають заборонити сурогатне материнство в Україні

Соломія Головіна

|

Єпископи УГКЦ та РКЦ відреагували на ситуацію із 46 немовлятами від сурогатних матерів, які перебувають у київському готелі і через карантин їх не можуть віддати іноземним батькам. На їхнє переконання, ці новонароджені малюки «розглядаються як придбаний продукт, за яким не з’явився покупець». Відтак католицькі єпископи закликали українську владу заборонити сурогатне материнство.

 

Як зазначається у заяві, сурогатне материнство – це трактування людей як товару, який можна замовити, виготовити та продати. Католицькі єпископи України звертаються до української влади усіх рівнів «з вимогою засудити і заборонити це ганебне явище».

«Останніми днями ми стали свідками відеозапису опублікованого на сторінці клініки BioTexCom з готелю «Венеція» у Києві, який показує імпровізовану дитячу кімнату і 46 немовлят, котрі лежать у ліжках і плачуть. Новонароджені лежать в сучасних інкубаторах, позбавлені материнського дотику, батьківського тепла, самовідданої турботи, так потрібної їм любові, натомість розглядаються як придбаний продукт, за яким не з’явився покупець. Такої демонстрації зневаги людської особистості, її гідності – годі й уявити. А це все уможливлює узаконене сурогатне материнство», – мовиться у зверненні.

Також наголошується, що «комерційне підґрунтя сурогатного материнства з моральної точки зору заслуговує на ще жорсткішу оцінку, адже додається моральне зло купівлі-продажу функцій тіла та самої особи новонародженої дитини». УГКЦ зауважує, що жодні обставини та наслідки не можуть виправдати практику сурогатного материнства.

«Кожна дитина – це Божий дар, який слід з вдячністю приймати у відкриті руки в подружньому житті. Кожна дитина має право бути зачатою у природній спосіб, і кожна дитина має право народитися в сім’ї і виховуватися в атмосфері любові батьком і матір’ю. Сурогатне материнство це право жорстоко порушує і унеможливлює Україні йти шляхом розвитку, шляхом великої європейської спадщини. Подібна прогалина в українському законодавстві суттєво руйнує євроінтеграційні зусилля і дискредитує нашу Державу в очах європейського суспільства.

Ми солідаризуємося із закликом Уповноваженої Верховної Ради України з питань прав людини заборонити на законодавчому рівні міжнародну торгівлю дітьми в Україні та закликаємо і вимагаємо заборонити сурогатне материнство у будь якій формі (альтруїстичній і комерційній), а народженим діткам запевнити належну опіку та можливість усиновлення в родинах», – зазначається у заяві єпископів УГКЦ та РКЦ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *