ОСТАННІ НОВИНИ

Слідча комісія вважає, що арсенал у Балаклії підірвали самі ж військові

Андрій Котенський

|

Арсенал у Балаклії (найпотужнішому сховку зброї в Східній Європі), в якому Україна втратили майна і боєприпасів на понад 12 мільярдів гривень, навмисно підірвали спеціально закладеною вибухівкою. Такі попередні висновки повідомив член тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, голова фракції «Слуга народу», Давид Арахамія на своїй сторінці у Фейсбук, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За словами Давида Арахамії, ТСК відкидає версію підриву арсеналу із російського безпілотника.

«Всі ми пам’ятаємо версію про атаку російського безпілотника, яку активно підтримував тодішній Генпрокурор і Головний військовий прокурор. Ви здивуєтеся, але СБУ досі на ній наполягає. Але проти цієї версії свідчать два факти:

  1. Експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю.

В результаті вибуху утворилась воронка, яка має величезні розміри.

Водночас, після гасіння пожежі на території арсеналу виявлено до 10 аналогічних воронок, що свідчить про тотожний характер їх мінування.

  1. Є матеріали слідства, які підтверджують, що в момент вибуху в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про прольот безпілотніка не витримують будь-кої перевірки та суперечать зравому глузду – повідомив Давид Арахамія.

17 січня ТСК прийняла рішення звернутись до Офісу Генерального прокурора щодо передачі цієї справи для розслідування іншому органу слідства. Також Голові СБУ було направлено лист про те, що ТСК встановила розбіжності між версією старшого групи слідчих і реальними обставинами справи.

«Розслідування кримінальної справи в Харківському управлінні СБУ фактично зупинилося. Тому Комісія прийняла рішення про призначення експертизи, яку провів Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса.

Її результати показали, що «воронка в районі перших вибухів утворилась внаслідок фугасної дії направленого вибуху заглибленого в ґрунт заряду бризантної вибухової речовини, до складу якої входили тринітротолуол (тротил), гексоген, тетранітропентаеритрит (ТЕН), що є характерним для підривних зарядів кумулятивно-фугасного принципу дії».

Судячи з розміру воронки, для цього в землю мало бути закладено два ряди (!!!) кумулятивно-фугасних зарядів по п’ять штук (!!!) у кожному. Це приблизно 760 кілограм вибухівки, якщо везти мову про, наприклад, КФЗ-1.

І таких воронок було до десяти!!!», – повідомляє Арахамія.

За його словами, закласти стільки кумулятивно-фугасних зарядів неможливо так, щоб це ніхто не побачив. При цьому, їх встановлення потребує спеціальних знань та навичків.

«Це дає підстави припускати, що все робилося в умовах очевидності для військовослужбовців частини і не за один день. Але в матеріалах справи цього немає, а ті, хто вели розслідування, за дивним збігом обставин, після цього отримали підвищення по службі.

До 1 травня згідно закону ТСК має надати повний звіт. Але так як за цей час ми встигли повноцінно розслідувати вибухи лише на одному з 5 об’єктів і частково почали Калинівку, ми будемо наполягати на продовженні роботи ТСК ще на 6 місяців», – зазначив Давид Арахамія.

Нагадаємо, що в ніч на 23 березня 2017 року почалися вибухи на складах зберігання боєприпасів, розташованих неподалік від міста Балаклія Харківської області.

26 вересня 2017 року у Калинивці злетів у повітря арсенал зброї. Люди масово тікали із міста. У МВС назвали вибух складу боєприпасів на Вінничині російською диверсією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *