ОСТАННІ НОВИНИ

Відмова від куріння – один із способів захисту від COVID-19, – МОЗ

Соломія Головіна

|

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує на тому, що відмова від куріння – один із способів захисту від COVID-19. Тому усіх курців закликають кинути курити якомога швидше. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі відомства.

 

Як зазначається, доведено, що куріння пошкоджує легені та ослаблює імунітет, тобто знижує здатність організму протистояти вірусу. Окрім того, курці частіше торкаються обличчя, беруть до рота сигарети і т.п., що також підвищує ризики зараження.

Куріння, у тому числі і пасивне, – один із основних факторів ризику неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету). Саме у людей із цими захворюваннями, які все ж підхопили коронавірус, підвищені ризики ускладнень та смертності. Так, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України серед осіб, що померли від COVID-19 в Україні, понад 70% мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень.

«За даними наявних на сьогодні досліджень можна сказати, що загалом у курців перебіг COVID-19 важчий, порівняно з некурцями; вони у 2,4 рази мають більшу вірогідність у потребі інтенсивної терапії та вищий рівень смертності. Наприклад, серед китайських пацієнтів з діагнозом «пневмонія, пов’язана з COVID-19» 27% були курцями, а серед тих, хто перехворів без ускладнень, курцями були лише 3%. Таким чином, куріння було найбільш вагомим фактором ризику серед обстежених. Окрім того, куріння може знижувати ефективність, затягувати процес лікування та реабілітації», – інформує Центр громадського здоров’я МОЗ України.

При цьому наголошується, що куріння електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) також уражає легені та ослаблює імунітет, а відтак, збільшує шанси заразитися вірусом та зменшує шанси на легкий перебіг хвороби та швидке одужання. Тому курити ці пристрої теж небезпечно і не варто.

«У жодному разі не варто курити кальяни, особливо в компаніях людей, оскільки це не лише шкодить організму, але також суттєво збільшує ризики отримати COVID-19, адже саме через кальян передається багато інфекційних та вірусних захворювань», – зазначають у відомстві.

Отож, українців, які курять, закликають якомога швидше кинути цю пагубну звичку:

  • Після відмови від куріння організм досить швидко починає відновлюватися, зокрема, покращується робота серцево-судинної та дихальної систем. Це може зменшити шанси заразитися COVID-19, а також полегшити перебіг хвороби та зменшити ризики ускладнень у випадку, якщо ви все ж захворієте.
  • Відмова від куріння у період карантину має низку переваг і не лише для здоров’я. Це також гарний спосіб потурбуватися про рідних і близьких, які тепер змушені більше страждати від тютюнового диму, адже ізольовані з вами в одному приміщенні; заощадити кошти та витрати їх не на сигарети, а нащось корисне та приємне.
  • Кинути курити під час карантину може бути простіше, оскільки зникає «соціальний» фактор впливу – немає перекурів з колегами та друзями, необхідності закурити в процесі очікування транспорту тощо.
  • Якщо вам потрібна допомога у відмові від куріння, зверніться до вашого сімейного лікаря. Також можете відвідати професійний сайт з відмови від куріння.

Як відомо, станом на ранок 24 квітня в Україні лабораторно підтвердили 7 647 випадків коронавірусної хвороби. Із них 193 особи померло, ще 601 українець встиг одужати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *