ОСТАННІ НОВИНИ

Медики на самоізоляції через COVID-19 мають проблеми із оплатою лікарняних

Вероніка Рой

|

Львів’янин та громадський діяч Ігор Васюник повідомив, що на сьогодні в Україні постала неврегульована правова проблема з оплатою лікарям за період перебування на самоізоляції, на яку їх відправили після контакту з хворим на COVID-19. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 

За його словами, останнім часом дуже багато медичних працівників звертаються на Гарячу лінію «Стоп-коронавірус» саме з питанням про оплату лікарям за період перебування на самоізоляції.

«Чому це питання (проблема) постало. Якщо лікар мав незахищений контакт з хворим на коронавірус – його відправляються на самоізоляцію, беруть ПЛР-тест, на результати якого потрібно чекати кілька днів. Дні перебування на самоізоляції, до отримання результатів ПЛР-тесту, повинні також оплачувати медикам. Але! відповідно до законодавства, щоб медичному працівнику дали грошову компенсацію за дні перебування на самоізоляції – має бути виданий лікарняний листок. А видавати лікарняний сімейні лікарі не хочуть, якщо немає симптомів чи підтвердженого діагнозу», – зазначає Ігор Васюник.

Таким чином, як відзначає громадський діяч, створюється правова колізія.

«З однієї сторони – медичних працівників вимушено відправляють на самоізоляцію (вони виконували свій обов’язок і контактували з хворими на COVID-19!). З другої сторони – під питанням виплата компенсацій, бо вони не можуть отримати лікарняний», – підкреслює Ігор Васюник.

Ігор Васюник пояснює, що відповідно до останніх змін у Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» працівник має право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за період перебування на лікарняному – 50% від середнього заробітку. При цьому перші 5 днів лікарняного оплачує роботодавець, а решту – Фонд соціального страхування за зверненням роботодавця протягом 12 місяців з дня закриття лікарняного.

«Підставою для таких виплат є так званий лікарняний лист, який видається у відповідності до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян. На даний час до вказаної інструкції ще не внесені зміни щодо оформлення працівникам медзакладів лікарняного на період самоізоляції. Нових форм лікарняного листка для вказаного випадку ще не було затверджено», – наголошує громадський діяч.

Відтак Ігор Васюник закликав заступника міністра охорони здоров’я Ірину Микичак, голову Львівської ОДА Максима Козицького та заступника голови Львівської ОДА Івана Собко звернути увагу на цю проблему.

«Для врегулювання цієї ситуації потрібно внести зміни до інструкції (від 13.11.2001 р. № 455) про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність лікарів. Для цього потрібен лише відповідний наказ МОЗ», – додає Ігор Васюник.

Нагадаємо, у Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Відео: Facebook-сторінка Ігоря Васюника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *