ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська прокуратура відмовилася видавати РФ оголошеного в розшук члена ісламської партії 

Соломія Головіна

|

На Львівщині прокуратура не допустила незаконної екстрадиції до Росії члена ісламської партії, якого розшукують за участь в організації, яка в РФ визнана терористичною. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі прокуратури.

 

Зазначається, що згідно даних Генерального секретаріату Інтерполу фігурант розшукується правоохоронними органами Російської Федерації з 2017 року. Чоловіка підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 205.5 (участь в діяльності організації, яка у Росії визнана терористичною) КК Російської Федерації, який він, за версією іноземних правоохоронців, вчиняв у період листопада 2012 – травня 2015 року.

При цьому в прокуратурі Львівщини наголошують, що діяльність «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» в Україні не заборонена, а дії цієї особи не є злочинними.

Судами різних інстанцій постановлено, що ця організація є міжнародною ісламською партією, яка декларує виключно мирні засоби роботи серед мусульман, не має військового крила чи озброєних прибічників. Єдиною країною, де «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» заборонена і визнана  «терористичною організацією» є Росія.

Разом з тим, як пояснюють у прокуратурі, організація цілком легально діє в усіх демократичних країнах Європи та Північної Америки, за винятком Німеччини, де забороненими є публічні заходи партії. Та при цьому, члени «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» не переслідуються правоохоронними органами країни.

Провідні правозахисні організації світу, зокрема, «Amnesty International», визнають членів цієї партії, засуджених до ув`язнення у країнах СНД, політичними в`язнями та рішуче засуджують численні факти катувань та позасудових страт.

Відтак за результатами екстрадиційної перевірки прокуратурою Львівської області складено висновок про встановлення обставин, які перешкоджають видачі (екстрадиції) одного із членів організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», компетентним органам Російської Федерації для притягнення до кримінальної відповідальності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *