ОСТАННІ НОВИНИ

Як проста колода військовий колектив гуртує

Андрій Котенський

|

Вправи з колодою ми часто бачимо під час змагань стронгменів. Втім, недавно вправи з колодою почали використовувати і для підготовки військовослужбовців. Зокрема, в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного під час Курсу посиленої психологічної підготовки майбутніх офіцерів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі НАСВ.

 

Виявляється, що вправи з важкою колодою, перш за все, використовуються для командних тренувань і згуртувань колективу. Хоча при цьому, беззаперечно, розвивається і тіло. Та, це далеко не головне.

«Впроваджуємо в навчальний процес стандарти НАТО. Ця вправа вже давно знаходиться, що називається, на озброєнні армій країн – членів Північноатлантичного альянсу. Довга і важка колода використовується для тренувань невеликих груп і відділень. І акцент тут робиться на згуртованості і командній роботі. Бойові товариші повинні реально відчути лікоть і підтримку один одного, усвідомити, що виконання поставленого завдання залежить від кожного з них і тут не має бути слабкої ланки», − розповів старший викладач кафедри морально-психологічного забезпечення діяльності військ Національної академії підполковник Євген Віднічук.

До речі, під час Курсу посиленої психологічної підготовки викладачі кафедри морально-психологічного забезпечення Академії використовують і чимало інших цікавих вправ на своїх заняттях. «Вільне падіння», «Сліпий футбол» та стакан води на мотузках.

«Наприклад, вправа «Вільне падіння» полягає в тому, що курсант із двометрової висоти спиною падає на руки своїх товаришів. Її суть − в довірі до команди. Граємо і в «Сліпий футбол». Той самий футбол, тільки з зав’язаними очима гравців. Успіх тут залежить не від технічних здібностей «футболістів», а насамперед від чітких і своєчасних команд «тренера», тобто командира. Ще одна вправа – перенесення на шнурках стакана з водою. Натягуються дві довгі мотузки, на яких розміщується зріз із колоди, яка має вигляд круглої таці. На нього, як на основу, ставиться стакан із водою. І група військовослужбовців, натягуючи шнурки та стабілізуючи рівновагу всього, що лежить на них, повинна пройти через певні перешкоди, звісно ж, не проливаючи води. Такі ігрові заняття дуже подобаються курсантам, а головне розвивають почуття колективу, команди, одного цілого», − зазначає підполковник Євген Віднічук.

Як прокоментував начальник кафедри МПЗ діяльності військ Інституту морально-психологічного забезпечення Національної академії полковник Олександр Капінус, досвід, отриманий під час бойових дій на Донбасі, вказує на нагальну потребу пошуку ефективних методів психологічної підготовки особового складу до тих викликів, які сьогодні стоять під час виконання службово-бойових завдань. Саме з цієї метою в Національній академії впроваджуються нові форми й прийоми підготовки особового складу, які запозичені й використовуються в арміях країн – членів НАТО, зокрема щодо психологічної підготовки майбутніх командирів підрозділів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *