ОСТАННІ НОВИНИ

Чи готова Львівщина боротися з коронавірусом?

Вероніка РОЙ

|

У світі стрімко зростає кількість інфікованих китайським коронавірусом COVID-19. Станом на сьогодні на цю недугу захворіли понад 80 тисяч людей, а загальна кількість померлих від вірусу становить 2 700 осіб. Також збільшується число хворих і в Італії, в Ломбардії. Як відомо, у цій країні перебуває чимало українських заробітчан. Відтак у Львові та області посилили заходи задля попередження поширення нового коронавірусу.

Де лікуватимуть хворих на коронавірус на Львівщині?

Вранці, 25 лютого, у Львівській облдержадміністрації провели засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій задля запобігання поширенню коронавірусу на території області. У результаті засідання було прийнято рішення про скерування 25 мільйонів гривень з обласного бюджету на профілактику та реагування на можливі випадки зараження новою інфекцією.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький наголосив про стрімке зростання хворих на коронавірус у Італії та зазначив, що Львівщині «слід добре приготуватися до можливого занесення вірусу на територію нашої області».

«Ми прийняли рішення про можливість використання коштів з резервного фонду. Також  посилили перевірки всіх людей, які потрапляють на територію Львівської області через кордони», – повідомив голова ЛОДА.

За його словами, під час засідання ТЕБ та НС було визначено Львівську обласну інфекційну лікарню базовою медустановою, яка лікуватиме людей хворих на новий коронавірус. А санаторії «Немирів», що у Яворівському районі Львівської області, визначено як місце можливої обсервації.

Зазначимо, що на сьогодні жодних термінових дій щодо виписки пацієнтів з обласної інфекційної лікарні не має.

«Ми будемо робити планове припинення поступлення пацієнтів в санаторій «Немирів», а також здійснюватимемо поступову виписку або переведення для продовження лікування хворих у Львівський регіональний фтизіо-пульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр, що на Сихові. Хочу зазначити, що у інфекційній лікарні є 20 місць у спеціалізованих боксах-ізоляторах для первинної зустрічі пацієнта з коронавірусом. Інші корпуси інфекційної лікарні будуть по мірі необхідності вивільнятися. Пацієнти переводитимуть в інфекційні стаціонари, які знаходяться навколо міста Львова. Всі заходи відбуватимуться поступово», – пояснює т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько.

На сьогодні обласна інфекційна лікарня в змозі прийняти до 300 хворих на коронавірусну інфекцію. У відділенні інтенсивної терапії медустанови, де надаватиметься допомога хворим із тяжкою і особливо тяжкою формою перебігу коронавірусної інфекції, є необхідні препарати для проведення штучної вентеляції легень, портативний рентгенівський препарат, УЗД-діагностика, своя лабораторія для проведення усіх необхідних досліджень.

Крім цього за кошти з резервного фонду буде закуплена додаткова кількість апаратів для проведення штучної вентеляції легень, а також апарат ЕКМО, який застосовується для лікування людей з тяжкими формами цієї хвороби.

«Наша лікарня на сьогодні єдина в області, де надається допомога, обстеження, лікування хворих на інфекційні хвороби. Тому без сумніву у цій ситуації саме наш медзаклад буде надавати допомогу хворим на коронавірусну інфекцію… На сьогодні інфекційна лікарня може прийняти 260 та при потребі – 300 хворих на коронавірусну інфекцію. Весь персонал готовий до надання такої необхідної допомоги, ми маємо костюми біологічного захисту, маски, распіратори у необхідній кількості. Лікарня забезпечена необхідним запасом антибактеріальних, інфузійних розчинів та інших перепаратів», – зазначив директор Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

Які заходи на Львівщині проводять для попередження коронавірусу?

У Департаменті охорони здоров’я України інформують, що на сьогодні є затверджений Міністерством охорони здоров’я алгоритм дій у випадку виявлення особи, яка повернулася з небезпечної зони або контактувала з хворими на коронавірус.

«Наприклад, якщо немає симптоматики, то особа перебуває вдома під спостереженням 14 днів. Якщо є симптоми: висока температура, кашель, дихальні розлади, то тоді людина або звертається до свого сімейного лікаря, який викликає до неї екстрену медичну допомогу, і вони їде у інфекційну лікарню, або ж одразу самостійно викликає «швидку», – каже Андрій Васько.

Крім цього для медиків Львова вже провели всі необхідні навчання щодо діагностики, лікування цього вірусу, та використання біозахисних костюмів.

«Також маємо алгоритм дій, якщо у кабінеті сімейного лікаря виявиться особа, у якої є підозра на коронавірус. Зараз триває закупівля засобів індивідуального захисту. Сьогодні у закладах охорони здоров’я Львова є понад 60 тисяч масок, 250 тисяч рукавичок, понад 200 біозахисних костюмів, понад 2 тисячі распіраторів, а також триває закупівля по кожному з цих пунктів, аби цей резерв не знижувався», – поінформував начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Директор ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Роман Павлів повідомив, що Міністерство охорони здоров’я отримало від ВООЗ тест-системи для виявлення коронавірусу, яких до цього не було. У найближчий час область їх закупить за кошти з резервного фонду.

«У лабораторному центрі є дві лабораторії – особливо небезпечних інфекцій і вірусологічна, які можуть діагностувати коронавірус. Але затримки були лише у тест-системах. Втім, у найближчий час такі тест-системи будуть закуплені і ми зможемо швидше встановлювати діагнози. Це дозволить проводити протиепідеміологічні заходи з локалізації того чи іншого вогнища. 100% ми не зможемо виявити вогнища та його локалізувати, але значну частину нам вдасться своєчасно зробити», – повідомив Роман Павлів.

Останнім часом у Львові та області відчутно зріс попит на захисні маски. Навіть деякі львівські ЗМІ повідомляли про їх відсутність у аптеках Львова. Посадовці не заперечують такий дефіцит та запевняють, що ведуть перемовини із постачальниками.

«Дефіцит дійсно відчувається. Ми вже 4 тижні працюємо з нашими постачальникам», – каже керівник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

Втім, мешканцям Львівщини радять використувати такі маски лише при грипі та ГРВІ.

«Не так вони потрібні здоровим як тим, у кого є катаральні явища», – пояснює Андрій Васько.

Чи перевірятимуть стан здоров’я на кордонах?

Задля попередження поширення коронавірусу на території Львівської області, у аеропорту «Львів», у пунктах пропуску та на залізниці підсилили роботу санітарно-карантинних пунктів.

«Цей пункт використовуватиметься, якщо буде хвора людина. На якийсь час ми зможемо її локалізувати до приїзду бригади швидко медичної допомоги, яка відвезе людину безпосередньо у інфекційну лікарню», – пояснює Роман Павлів.

Натисніть на зображення для його збільшення

Крім цього у пунктах пропуску на Львівщині та у львівському аеропорту перевірятимуть температуру тіла пасажирів, які повертаються з-за кордону, де є випадки захворювання на коронавірус. Наразі спеціальні термометри має в наявності лише летовище. Однак, як запевнив директор департаменту охорони здоров’я, найближчим часом за кошти резервного фонду планують закупити такі термометри і для пунктів пропуску.

Також для людей, які приїхали з-за кордону, розробили додаток – онлайн-форма. В ньому особа вказує, звідки вона повернулася, свої персональні дані, дає згоду на їх обробку, зазначає контактні телефони. Згодом інформацію передаватимуть сімейним лікарям на місцях, які будуть здійснювати активний патронаж у телефонному режимі.

Як вберегтися від коронавірусу?

Збудник коронавірусу зберігається на предметах до 9 днів. Як зазначають фахівці, цим він нагадує свинячий грип. Інфекція поширюється краплинним шляхом при кашлянні, пчиханні людей, при розмові. Медики зазначають, що терапії, яка скерована на знищення самого вірусу, наразі не існує. Так само як і вакцини. Тому зараз фахівці наголошують на потребі якнайретельнішої профілактики захворювання.

«Гостра распіраторна інфекція, яка викликається коронавірусом, подібна до інших ГРВІ. Для 20 захворілих пацієнтів перебіг хвороби є важкий, а ще для 2-3% з них – критичний. Кожна третя людина, яка захворіла на коронавірус, сьогодні одужує. Тому при правильні організації роботи, при своєчасному зверненні можна уникнути катастрофи. Адже на сьогодні вже є напрацювання щодо діагностики, локалізації вогнищ захворювання та лікування», – пояснює Володимир Зуб.

Станом на сьогодні у Львівській області та по усій Україні немає хворих на коронавірус. Втім, мешканцям радять дотримуватися особистої гігієни, ретельного та частого миття рук та у випадку, якщо появилися ознаки ГРВІ, звертатися до свого сімейного лікаря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *