ОСТАННІ НОВИНИ

Маски чи респіратори? У МОЗ пояснюють, що насправді захищає від бактерій

Олена Карп'юк

|

Українці нерідко вважають, що, одягаючи хірургічну маску, вони захищають свої дихальні шляхи від потрапляння збудників. Натомість такі маски не захищають від бактерій. Про це на своїй сторінці написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

 

«Хірургічна маска не захищає від зараження хворобами. Це особливо важливо усвідомлювати в період, коли багато людей починають хворіти на застуду та грип. Хірургічна маска має певні переваги, але вона працює та захищає не зовсім так, як здається.

Вона захищає медика від великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (при проведенні різноманітних процедур – від клінічного огляду до хірургічних маніпуляцій; чи просто при контакті з пацієнтом в коридорі). Також вона зменшує кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі, тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб із дихальних шляхів», – зазначила Уляна Супрун.

За її словами, хірургічні маски необхідно одягати пацієнтам, аби зменшити поширення інфекції у закритих приміщеннях, або тим, хто здійснює оперативні втручання.

Натомість хірургічні маски не є призначені для захисту від потрапляння збудників у дихальні шляхи. Відтак вони не захищають від хвороб тих, хто їх вдягає. Також ці маски не є ефективними у використанні на вулиці.

«До засобів індивідуального захисту належать респіратори. На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок, що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого часу. Дизайн респіраторів передбачає щільне прилягання до обличчя (чого ми не спостерігаємо при використанні масок, й це, зокрема, сприяє потоку повітря через краї). Ступінь функціональної здатності респіратора фільтрувати повітря можна визначити за спеціальним маркуванням на ньому, чого не має на масках», – додала Уляна Супрун.

Фото: Газета.ру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *