ОСТАННІ НОВИНИ

У Трускавці проводять безкоштовну реабілітацію учасників АТО/ОСС дельфінотерапією

Тетяна Онисимчук

|

У курортному містечку Трускавець, що на Львівщині пройшла презентація оновленої програми реабілітації військовослужбовців – учасників АТО/ОСС методом дельфінотерапії. Пересвідчився на власні очі, як дельфіни лікують наших героїв, й кореспондент Львівського порталу.

Як стало відомо, керівництво дельфінарію підписало угоду з Центром медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький». У рамках обумовленої співпраці в розважально-оздоровчому комплексі «Оскар» проходять безоплатні сеанси дельфінотерапії для постраждалих воїнів АТО.

На сьогоднішній день проєкт працює на постійній благодійній основі. Двічі на тиждень, групи по 5-6 хлопців, які лікуються у військовому санаторії, безкоштовно відвідують дельфінарій «Оскар». Загалом курс включає в себе лекцією про дельфінів та цей особливий метод лікування, безпосередньо сам 25-хвилинний сеанс дельфінотерапії у воді, а також фітотерапію, під час якої військові та волонтери спілкуються з психологом. Наразі кожен військовий може відвідати одне заняття дельфінотерапії, оскільки бажаючих прийти «на сеанс до дельфінів» дуже багато. Але з часом бійці зможуть прийти на повторну процедуру дельфінотерапії.

«Спочатку кожен слухає інструктаж по техніці безпеки людини та тварини. Згодом, п’ять хвилин дельфін та людина знайомиться. У цей час вони торкаються савця, гладять його тіло та налагоджують контакт. Дельфін сам обирає з ким проходитиме сеанс, він відчуває психоемоційний та фізичний стан людини. Важливо, надто не хвилюватись, адже дельфіни – надзвичайно розумні тварини, які відчувають, з якою частотою б’ється ваше серце, відтак можуть й самі налякатись, та навіть не дозволити до себе доторкнутись», – розповів дельфінотерапевт та тренер дельфінарію «Оскар» Олександр.

Він також розповів, що найкраще проходити курс від п’яти до десяти занять з дельфінами. Дельфінотерапія позитивно впливає на нервову систему: зникає апатія, втома, агресія, відчувається піднесення сил.

«Мені важко передати емоції, я не очікував. Енергетика просто неймовірна. Ці тварини надзвичайно добрі, вони наче мої друзі. Мене обрав дельфін Мартін. Надіюсь, що матиму нагоду ще раз відвідати такий сеанс», – ділиться враженнями боєць АТО Тарас.

Водночас, як розповів співвласник мережі дельфінаріїв «Оскар» Тарас Чекурда, офіційно у дельфінарії «Оскар» проходить шосте заняття. Але ініціатива з’явилась ще у 2016 році, коли воїни, які приїжджали з гарячих точок потребували психологічної допомоги.

«Радий сповістити про всеукраїнський старт програми психологічної реабілітації наших захисників. Адже разом із нами такий проект запустили наші колеги із «Немо» в Харкові та Одесі. Хочу зазначити, що від початку своєї діяльності ми приймаємо у своїх стінах військових. Ми побачили дуже хороші результати такої терапії. І саме тому вирішили розширити цей благодійний проект по всій території Україн», – зазначив Тарас Чекурда.

За його словами, програма реабілітації військових за допомогою дельфінів діятиме по всій мережі дельфінаріїв «Оскар» – у Трускавці, Кирилівці та Генічеську. Щоправда у двох останніх закладах лише у літній період, адже це сезонні об’єкти. Водночас у дельфінарії приймають безкоштовно не лише наших захисників, а також їхні сім’ї, переселенців, волонтерів, дітей-сиріт. За приклад взяли США, де ця методика добре себе зарекомендувала.

Загалом безкоштовно зустрітися із дельфінами змогло близько трьох тисяч військових і їх родин. Близько 50 з них цьогоріч змогли пройти терапію із дельфінами.

Фото: Тетяна Онисимчук та Дельфінарій  «Оскар»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *