ОСТАННІ НОВИНИ

Нацполіція викрила маштабне угрупування наркоторговців: один з організаторів – депутат ОТГ на Львівщині

Ольга Денисяка

|

Сьогодні, 26 листопада, правоохоронці викрили злочинну організацію, яка розповсюджувала наркотики по всій Україні, а також – за кордоном. Вже затримали двох організаторів зі Львівщини, один із них – діючий депутат ОТГ, та 17 учасників угруповання. Також вилучили понад 46 кг наркотиків та 170 літрів речовин для виробництва наркотичних засобів, вартістю 25 мільйонів гривень. Про це Львівському порталу повідомили у Відділі комунікації поліції Львівської області.

 

Кілька місяців тому львівські правоохоронці розпочали розслідування щодо угруповання, причетного до виготовлення та продажу наркотиків в Україні та за кордоном.

«Було встановлено, що організували наркобізнес двоє мешканців Львівської області, один із яких є діючим депутатом об’єднаної територіальної громади та головою комісії з питань культури, освіти та спорту. Організаційну систему побудували таким чином, що учасники «синдикату» з різних регіонів майже не контактували один із одним», – йдеться в повідомленні.

Така структура була створена для того, аби при затриманні так званих «чорноробочих», вони  не мали  інформації, що може бути цікавою для поліції. При цьому організатори ретельно підбирали кадри, а найголовнішими критеріями були готовність порушувати закон, фізичні дані та зв’язки серед осіб, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків.

Продавали наркотики та психотропні речовини як в обласних та найбільших районних центрах України (понад 100 населених пунктів), так і за її межі – на території Молдови та Білорусі. Злочинна організація розповсюджувала такі небезпечні психотропні речовини як амфетамін, метадон, UR-144 та PVP, МДМА та кокаїн.

Для збуту частини продукції використовували інтернет-магазин, який пропонував широкий асортимент заборонених засобів і речовин. Оплата здійснювалась в онлайн-режимі за допомогою системи прийому платежів «EasyPay», «Btcu.biz», «BitObmen», через електронні гаманці або за допомогою криптовалюти. З метою конспірації гаманці (одночасно їх функціонувало 7) через кілька діб видаляли та створювали нові. В середньому, щодобово на одному гаманці збиралось до 15-20 тисяч гривень.

Також використовували так звану систему «закладок»: після оплатити замовлення покупці отримували фото місця знаходження «товару» та його точні координати. Щодня 200 «закладок» доходили до своїх адресатів.

Аби тримати все під контролем існувала чітка ієрархія та розподіл ролей: контроль за функціонуванням лабораторій, їх охорона, «хіміки», «фінансисти», обслуговування інтернет-магазину, доставка продукції до складів зберігання, «кур’єри», «закладчики» тощо.

Загалом функціонування наркобізнесу забезпечували близько 50 осіб, мешканці Львівської, Київської, Черкаської, Харківської, Чернігівської та Дніпропетровської областей, віком від 18-ти до 39-ти років. За попередніми підрахунками, лише через інтернет-магазин було продано наркотиків майже на 21 мільйон гривень.

Наразі у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу затримано 19 учасників злочинної групи, у тому числі і двох організаторів. Раніше під час збуту наркосировини правоохоронці Білорусі заарештували двох активних учасників цієї злочинної організації.

За результатами проведення майже 100 одночасних санкціонованих обшуків поліцейські вилучили понад 46 кг наркотичних засобів і психотропних речовин, а також 170 літрів речовин для виробництва наркотичних засобів, вартістю 25 мільйонів гривень. Окрім цього, вилучено 24 тисячі доларів США, 1100 євро та 38,6 тисяч гривень, більше двох десятків банківських карток і мобільних телефонів, зброю та набої різного калібру, боєприпаси, «чорнові» записи з даними про «рух» наркотиків, дилерів, «клієнтуру» та боржників, а також 6 автомобілів преміум-класу.

Слідчі дії тривають. Після їх завершення буде вирішуватися питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів. На вилучене під час процесуальних заходів майно та майно учасників злочинної організації буде накладено арешт.

          

Фото: поліція

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *