ОСТАННІ НОВИНИ

Фотографія церкви в Підгірцях перемогла у конкурсі від Вікіпедії

Ольга Денисяка

|

Переможцем номінації «Найкраща світлина Львівської області 2019» в українській частині міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стала світлина фотографа Михайла Ременюка. На ній зображене внутрішнє оздоблення церкви Блаженного Миколая Чарнецького та новомучеників УГКЦ (інша назва Костел святого Йосифа), що в селі Підгірці, Бродівського району. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Громадської організації «Вікімедіа Україна».

 

Костел є пам’яткою християнської сакральної архітектури 18 століття, частиною палацового ансамблю Підгорецького замку. До речі, світлина Підгорецького замку була визнана найкращим фото Львівщини у 2015 році.

Наталія Шестакова, членкиня журі, фотографиня і мандрівниця прокоментувала світлину так: «Гарна композиція і кольорова гама. Гармонійне, затишне та радісне фото».

Член журі, фотограф Михайло Потупчик також відмітив гарну композиція, світло і кольори на фото, та додав, що «для інтер’єрного фото здається все ідеально».

Завдання конкурсу – отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії – вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті чи маловідомі сторінки своєї історії.

У списку пам’яток Львівської області майже 4967 об’єктів, за вісім років конкурсу сфотографовані вже 4085 (82%) пам’яток. 2019 року конкурсанти сфотографували 1075 об’єктів і завантажили 2991 світлину. Цьогоріч за перемогу у номінації змагались 54 автори.

Довідково:

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments)  – міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроектах. За цей час було зібрано майже 2 мільйони зображень.  Конкурс проводиться у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа. В Україні цього року проводився восьмий раз. Загалом протягом 2012–2018 років у рамках конкурсу було завантажено понад 250 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 32 тисяч пам’яток із території України (36%), взяло участь понад 2300 осіб (від аматорів до професіоналів).

Фото: організатори

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *