ОСТАННІ НОВИНИ

Українці згадують жертв Бабиного Яру

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 29 вересня, в Україні вшановують пам’ять жертв масових розстрілів у Бабиному Яру. Нині – 78 роковини  однієї з найтрагічніших сторінок в історії ІІ Світової війни. Про це повідомляє Львівський портал.

 

У вересні 1941 року в Бабиному Яру, що під Києвом, почалися масові розстріли, які тривали до листопада 1943 року. Тільки у перші два дні розстрілів там загинули майже 34 тисячі людей. За підрахунками істориків, загалом у Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч осіб, зокрема щонайменше 65-70 тисяч євреїв.

Жертвами нацистів, крім євреїв, були в’язні Сирецького концентраційного табору, пацієнти психіатричної лікарні, українські націоналісти, роми, мешканці Києва різних національностей.

Передумовою для розстрілів стала дезінформація щодо нібито участі євреїв у мінуванні та вибухах на Хрещатику, внаслідок яких загинули чимало солдатів і офіцерів вермахту.

Жертв Бабиного Яру вшановують на загальнодержавному рівні. Зі зверненням до українців виступив президент Володимир Зеленський.

За його словами, Бабин Яр став місцем масових страт «порушників режиму», усіх, хто заважав окупантам.

«Трагічні сторінки історії слід пам’ятати не тільки, щоб шанувати пам’ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки з минулого та не допустити помилок у майбутньому. Пам’ять Бабиного Яру, Голокосту – це попередження для всього людства про те, що ідеологія нетерпимості та насильства може повернути нас у страшне минуле, коли найдорожче, людське життя, ставало лише розмінною монетою у руках диктаторів. Переконаний, Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті», – йдеться у зверненні Зеленського.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *