ОСТАННІ НОВИНИ

Міська рада Львова візьме ще більше мільярда гривень кредиту. На що витратять гроші?

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада погодила отримання 1,2 мільярда гривень кредиту, які скерують на інфраструктурні об’єкти. «За» відповідну ухвалу сьогодні, 19 вересня, під час пленарного засідання проголосували 42 депутати, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як йдеться в ухвалі, упродовж 2019-2020 років мерія планує залучити 1,2 мільярда гривень позики. Кошти надходитимуть у два етапи, залучатимуть їх у формі емісії облігацій місцевої позики.

Ще до кінця цього року міськрада хоче отримати 300 мільйонів гривень під не більше, ніж 19% річних. Віддати кредит потрібно до кінця 2022 року.

У 2020 році у Ратуші хочуть залучити 900 мільйонів гривень позики, яку повернути потрібно буде до жовтня 2025 року. Відсоткова ставка цієї частини кредиту – теж не більше, ніж 19% річних з урахуванням облікової ставки Нацбанку від 0,5 до 2,5%.

За отримані 1,2 мільярда гривень у Львові хочуть капітально відремонтувати і реконструювати більше десятка вулиць, збудувати об’їзну дорогу від західного обходу міста до Білогорщі, а також розробити проектно-кошторисну документацію ще на три інфраструктурні об’єкти.

«Ми пропонуємо витратити ці кошти виключно на інженерні транспорті об’єкти. Це дороги  на вул. Вітовській, Замарстинівській, Шевченка, Хуторівці, Личаківській… При ремонті доріг буде обов’язкове використання затвердженої виконкомом методики будівельних робіт. Тобто мають бути велодоріжки, нове освітлення, тротуари. Також вчора ми мали складну дискусію на бюджетній комісії, є пропозиція включити до переліку об’єктів ремонт дороги у Винниках від вул. Галицької до до військового госпіталю ім. Юрія Липи, що на вул. Івасюка», – пояснила директорка департаменту економічного розвитку Львівської міськради Ірина Кулинич.

Вона також зауважила, що банк, у якого місто братиме кредит, визначатимуть на конкурсі. Таким чином можна буде обрати найкращі банківські умови.

Під час розгляду цього питання у сесійній залі виникло жваве обговорення як щодо самого переліку інфраструктурних об’єктів, так і щодо того, чи потрібно Львову брати чергову позику, віддавати яку доведеться роками.

Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що розвиток інфраструктури є безпосереднім обов’язком місцевих органів влади. Саме завдяки ремонтам доріг, зокрема вул. Пластової, за його словами, мерія «дала імпульс до розвитку малого і середнього бізнесу». Також мер запевнив, що ті кредити, які бере міськрада, є меншими від тих, які беруть міста за кордоном.

Водночас Ірина Кулинич поінформувала, що дотепер міськрада набрала кредитів на понад 4 мільярди гривень, тоді як у банку на депозитному рахунку розміщено 350 мільйонів гривень бюджетних коштів.

«При цій позиці, яку візьмемо (1,2 мільярда гривень, – ред.), ми будемо повертати близько 1 мільярда гривень на рік, але далі ця сума буде зменшуватись», – додала вона.

Подаємо повний перелік робіт, на які у Львові збираються витратити 1,2 мільярда гривень позики:

(Натисніть на зображення для збільшення)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *