ОСТАННІ НОВИНИ

Віряни відзначають Горіховий Спас. Історія і традиції святкування

Ольга Денисяка

|

Сьогодні, 29 серпня, православні християни відзначають Хлібний або Горіховий Спас, під час якого прийнято вшановувати Нерукотворний образ Христа Спасителя. Про це повідомляє Львівський портал.

 

Третій Спас встановлений церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси походять й інші назви свята: Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас. Йдеться про давню подію, коли Ісус Христос, умившись, витер обличчя рушником і на ньому залишився його образ. Ікона ця нерукотворна, бо не була написана.

Назву Горіховий Спас свято у народі отримало, бо до цього часу достигає ліщина (лісовий горіх), а значить можна її збирати й заготовляти. Також цей Спас називають Третім, адже він є останнім із трьох Спасів. Ще одна його назва – Хлібний Спас, оскільки цього дня прийнято пекти хліб із зерна першого врожаю.

У цей день віряни традиційно освячують в храмі яблука, виноград, горіхи, мед і хліб. На святковому столі обов’язково мають бути горіхи та свіжоспечений хліб.

Сьогодні, як і в будь-яке інше церковне свято, не можна влаштовувати гучні гуляння, сваритися, лихословити, бажати комусь зла. Під заборону на Третій Спас потрапляє й відмова у допомозі нужденним. На Горіховий Спас не можна відмовлятися від роботи, оскільки це час збору врожаю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *