ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують на VI Міжнародний музичний фестиваль «Музика в старому Львові»

Андрій Котенський

|

У Львові відбудеться VI Міжнародний музичний фестиваль «Музика в старому Львові». В його межах впродовж 15 – 31 серпня 2019 року відбудеться понад десять подій, кожна з яких демонструватиме багатовимірність, різноманітність та унікальність музичної культури Львова, яка з княжих часів і до сьогодні була невід’ємною його частиною. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

 

До цієї ідеї цьогоріч долучиться ще й інтерактивна ідея об’єднання та створення культурних містків на різних рівнях. Це стосується не лише формування масштабного мистецького простору у найрізноманітніших історичних локаціях міста, а й також між двома сусідніми державами – Україною та Польщею. Цей задум у повній мірі втілиться у проекті «102», який відбудеться 25 серпня в прикордонному селищі Нижанковичі. Він отримав назву від гілки залізничної лінії, яка поєднує українські Нижанковичі та польський Перемишль.

Третьою та не менш важливою ланкою фестивалю стане об’єднання у його межах кращих українських колективів і музикантів із Львова, Одеси та Києва, а також із Польщі і США.

13 серпня відбудеться передвідкриття фестивалю «Музика в старому Львові», у якому прес-конференція заходу поєднається із оригінальним проектом «Нова квадромузична система». Концерт відбудеться за участі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» (художній керівник – Сергій Бурко), на базі якого й сформувався фестиваль. На гостей очікуватиме цікава програма у не менш оригінальному акустичному вирішенні: публіка розташовуватиметься в центрі, а виконавці сформують чотири острівки навколо.

Разом із талановитими львівськими солістами «Віртуози Львова» 15 серпня у Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла також відкриють фестиваль, а 21 серпня виступлять у Кракові, де ще з 1976 року щорічно в серпні проводиться фестиваль-побратим під назвою «Музика в старому Кракові» (Muzyka w Starym Krakowie). Співпраця із найстаршим польським фестивалем вже триває не один рік, що неабияк сприяє активному обміну досвідом та популяризації української музичної культури в Європі.

У програмі шостого міжнародного фестивалю «Музика в старому Львові» на гостей очікують чимало подій. Серед них, концерти органної музики за участі американської виконавиці Ґейл Арчер (16 серпня), провідної української органістки Олени Мацелюх (24 серпня) та польського органіста Владислава Шиманського (25 серпня); концерти барокової та класичної музики європейських й українських митців у цікавих виконавських втіленнях. Наприклад, проект «3+3» триватиме впродовж двох днів, 17 та 18 серпня. У фоє Львівської національної філармонії у виконанні Євгена Кострицького (скрипка) та Олени Жукової (клавесин) прозвучить повний цикл із шести Сонат для скрипки та клавесина Й.С. Баха, задля чого до Львова привезуть унікальний інструмент – клавесин нідерландського майстра, зроблений 1968 року як точна копія великого французького клавесина XVIII ст. та розписаний вручну!

Музика європейських та українських майстрів прозвучить також у виконанні ансамблю сопілкарів «Дудаліс», Академічного інструментального ансамблю «Високий замок», Квінтету духових інструментів солістів Львівської опери, струнного квартету оркестру «Да Капо Україна» та ще багатьох інших.

Концерти відбудуться у знакових для міста локаціях: у фоє Львівської національної філармонії, Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла, Храмі святого Івана Хрестителя, Латинському кафедральному соборі тощо, до яких долучаться події типу open–air, прикордонне українське селище Нижанковичі та польське місто Краків. Чимало подій фестивалю будуть безкоштовними, тож відвідати їх зможуть усі охочі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *