ОСТАННІ НОВИНИ

На Самбірщині відзначили 75-річчя створення Української Головної Визвольної Ради

Анастасія Мельник

|

У неділю, 14 липня, у селі Сприня Самбірського району на території СТОК «Прикарпаття» відзначили 75-ту річницю створення найвищого керівного органу Українського народу на час революційної боротьби. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

 

У межах заходу присутні поклали квіти до пам’ятника засновникам Української Головної Визвольної Ради, а також спільно виконали Державний Гімн України.

Опісля, відбулась поминальна панахида за борцями за волю України та громадське віче.

Завершили урочистості з нагоди 75-річчя створення УГВР мистецькою частиною.

Історична довідка.

УГВР – Українська Головна Визвольна Рада найвищий керівний орган Українського Народу на час революційної боротьби (протопарламент), аж до створення уряду Української Самостійної Соборної Держави. Орган політичного керівництва українським визвольним рухом, утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА і ОУН (ОУН(б)).

Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН (представників колишніх політичних партій та непартійних діячів).

Установчі збори УГВР відбулися 11 – 15 липня 1944 року поблизу сіл Недільна та Сприня на Самбірщині під охороною відділів УПА.

Головою УГВР було обрано Кирила Осьмака – діяча УНР, народженого 1890 року на Полтавщині.

Виконавчим органом УГВР був Генеральний Секретаріат, який очолював Головнокомандувач УПА Роман Шухевич, а потім очолював Василь Кук.

В 1944 році УГВР видала Універсал, в якому відзначалось, що до УГВР можуть входити всі справді самостійні і незалежні сили України, не залежно від їх світогляду та політично-групового спрямовання, ті, котрі готові боротися за Суверенну Українську Державу.

УГВР в окупованій Україні, збройною боротьбою керувала через УПА, а через ОУН вела політичну і пропагандистську діяльність.

УГВР підтримувала Українську Греко-Католицьку Церкву проти насильної ліквідації та вела пропаганду серед червоноармійців у Західній Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *