ОСТАННІ НОВИНИ

Львів перший у світі підрахував вуличних котів

Андрій Котенський

|

У Львові відбувся перший у світі підрахунок безпритульних котів за унікальним алгоритмом, розробленим у співпраці з опікунами котів, на базі платформи Animal-ID.info. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

Завдяки активній часті опікунів та волонтерів вдалося з’ясувати, що на території міста живе 5992 вуличних коти. Наступним кроком має стати розробка міської програми, яка матиме на меті безпечне співіснування тварин та людей, а також регулювання кількості котів на вулиці гуманним шляхом.

«Ми це зробили! Вперше у світі Львів підрахував котів-безхатьків. Це стало можливим завдяки співпраці з нашими партнерами… ЛКП «Лев» проводить щороку колосальну роботу з вакцинації, лікування та стерилізації котів, що живуть на вулиці. Підрахунок допомагає нам зрозуміти, чи достатньою є ця робота, як нам планувати її надалі, чи потрібно залучати партнерів до цього процесу. Завдяки підрахунку ми зрозуміли, що до роботи з безпритульними котами треба долучати приватні клініки, аби зупинити ріст популяції. Тож ми продовжимо йти шляхом стерилізації та максимального прилаштування тварин у родини», — сказала Оксана Кошак, директорка ЛКП «Лев».

Вона зауважила, що також долучалася до підрахунку котів-безхатьків як волонтер.

«Коти в нашому місті є і вони зосереджені у спальних районах, де їх підгодовують. Мешканці надзвичайно гуманні: миски з водою, лотки для годування, коти підходили близько, а отже не бояться людей. Це свідчить, що Львів — гуманне місто!» — додала Оксана Кошак.

Співзасновник Animal-ID.info Віктор Копач розповів, що до підрахунку долучилися 74 волонтери, вони працювали у секторах по місту 5 днів. Підрахунок тривав 75 годин.

«У місті ми нарахували майже 6 тис. котів, з них стерилізованих — майже 6%. Звісно, тут можлива значна похибка, адже не завжди це можна з’ясувати візуально. Тому до підрахунку ми активно залучали опікунів, які знають котів у своєму секторі і могли підказати точну інформацію про кожного з них. Майже 5% котів, що живуть на вулиці, є потенційно власницькими. Найімовірніше, вони просто відпущені на самовигул. Цю ситуацію можна вирішити, якщо у місті буде запроваджено обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію домашніх котів», — розповів Віктор Копач.

Він наголосив, що дуже важливою є кількість кошенят, що живуть на вулиці — це аж 13% від усієї кількості підрахованих котів. «Така кількість малюків свідчить, що популяція буде рости, якщо цим питанням не займатися системно», — додав Віктор Копач.

Зі слів Оксани Кошак, наступним важливим кроком, який дає місту зробити проведений підрахунок, має бути розробка міської програми з поводження з безпритульними котами, яка додасть ще більше безпеки та комфорту і котам, і львів’янам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *