ОСТАННІ НОВИНИ

Видатний британсько-український співак Павло Гунька повертається до Львова з новою програмою

Андрій Котенський

|

У Львівській національній філармонії видатний британсько-український співак Павло Гунька запрезентує унікальну програму української класичної мистецької пісні у рамках міжнародного проєкту Ukrainian Art Song Project. Співак виступить з британським піаністом Родеріком Баррандом. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

 

Уже багато років бас-баритон Павло Гунька поряд із зірковою оперною кар’єрою присвячує себе відродженню й популяризації у світі української вокальної класичної музики. Павло є засновником і мистецьким керівником проєкту Ukrainian Art Song Project, у рамках якого в одній із найпрестижніших студій світу Glenn Gould Studio вже записано понад 400 творів таких композиторів, як Микола Лисенко, Кирило Стеценко, Яків Степовий, Станіслав Людкевич, Стефанія Туркевич, Василь Барвінський, Денис Січинський — а попереду запис ще понад 600 творів.

Як оперний співак Павло Гунька виступав під керівництвом таких диригентів, як Клавдіо Аббадо, Даніель Баренбойм, сер Саймон Реттл, Зубін Мета та ін. У його репертуарі головні ролі в таких операх, як «Воццек» і «Лулу» Берґа, «Le Grand Macabre» Ліґеті, «Парсіфаль» і «Валькірія» Вагнера, «Макбет» і «Фальстаф» Верді, «Фіделіо» Бетховена, «Леді Макбет Мценського повіту» Шостаковича та ін.

Піаніст Родерік Барранд є випускником Марчестерського університету, а також отримав післямагістерську освіту як піаніст та акомпаніатор у Королівському Північному Музичному Коледжі (Манчестер). Маючи пристрасть до багатого репертуару німецьких мистецьких пісень (Lied), Родерік також навчався специфіки акомпаніаторства мистецької пісні у професора Роберта Шоллума у Відні.

Програма концерту присвячена виключно українській мистецькій пісні. Цей жанр передбачає «зустріч» поета і композитора, де як текст, так і музика, є оригінальними творами, а не обробками фольклору. Російська імперія, а далі радянська система намагалася показати українську культуру як недорозвинену й примітивну, і всілякі прояви інтелектуального мистецтва або замовчувалися, або придушувалися. Через те переважна більшість мистецьких пісень українських композиторів виконувалися рідко, а замість того створювався образ української класичної музики як виключно прив’язаної до фольклору. Проте багато творів, які зазвучали на світовій сцені і у записі завдяки Павлу Гуньці, спростовують цей міт і показують: українська музика має безліч зразків високого європейського мистецтва.

Програма концерту складається із двох частин. У першій частині прозвучать твори патріарха української класичної музики Миколи Лисенка та продовжувачів традиції Василя Барвінського, Якова Степового і Стефанії Туркевич — першої української композиторки, модерністки і учениці Арнольда Шьонберґа. Друга частина концерту присвячена творчості сучасного львівського композитора Мирослава Волинського і його вокальному циклу на слова Олександра Олеся під назвою «Моя пісня». Однією з ключових тем циклу є джерело натхнення для творчої людини, її «Муза» — звідси й назва концерту.

Після концерту у філармонії, який відбудеться 23 червня, об 18.00, Павло Гунька присвятить 7 днів свого часу молодим співакам і співачкам, та проведе насичений тижневий майстер-клас у Львівській національній опері під назвою «Літній інститут. Мистецька пісня — опера в мініатюрі». 30 червня у Дзеркальній залі Львівської національної опери учасники й учасниці Літнього інституту виступлять на підсумковому концерті майстер-класу й виконають власні інтерпретації української мистецької пісні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *