ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зібрали понад 400 «мистецьких ангелів»

Анастасія Мельник

|

У четвер, 20 червня, у Львові відкриють наймасштабніший мистецький проект року – виставку «Ангели». Експозиція налічує 400 експонатів та виставлятиметься упродовж трьох місяців на двох локаціях міста, передає кореспондент Львівського порталу.

Виставковий проект «Ангели» – це неординарна культурна подія, над створенням якої три роки працювала кураторська група Павла Гудімова, шукаючи найцікавіші твори, факти та історії.

«Зараз певно час ангелів. Ми говоримо про те, що цей феномен, який був релігійним став культурним. Він переосмислюється нами. Ми незадоволенні тим, що масова кітчева культура фактично зневолювала цей образ. Ми хочемо знову надати серйозності поняттю «ангел», але підійти до цієї справи сучасною мовою», – розповів куратор проекту Павло Гудімов.

Проект зібрав понад 400 експонатів з музейних та приватних колекцій у 23 залах Палацу Лозинського та Музеї Пінзеля на площі більш, ніж 2 тис. кв. м.

Твори найвідоміших художників минулого й сучасності: від Дюрера, Рембрандта, Буше, Врубеля, Мальчевського, Клінгера, Кульчицької, Новаківського до Шагала, Кабакова, Равського, Костирка та Сільваші.

До експозиції також увійшли предмети археології, скульптури й живопису, артефакти масової культури і, навіть, музика, яку спеціально для проекту написав композитор Святослав Луньов. До проекту залучено 40 інституцій та команда провідних експертів.

Виставкова частина розділена на 5 тематичних блоків, кожен з яких переосмислює окремий вимір існування ангелів.

  • Перший блок – «Крилаті» – допоможе зрозуміти витоки ангелів серед численних крилатих істот міфології.
  • Розділ «Сюжети» – розповість про релігійні сюжети за участі ангелів.
  • Блок «Архангели і ієрархії» – це погляд на чини небесної спільноти за участю української мисткині Альбіни Ялози.
  • Розділ «Культура» присвячений історії образу ангела у мистецькій традиції – від стародавніх фресок, ренесансної гравюри, через барокову скульптуру й живопис символізму до ілюстрації та інсталяції.
  • П’ята частина – «Ангели та люди» – демонструватиме, як людство вплітало ангелів у своє повсякдення, як послуговувалось змістом цього образу – від народного повір’я давнини до сучасної маркетингової кампанії.

За словами організаторів, проект збере у Львові поціновувачів мистецтва з усієї України та із закордону. Адже експозиція «Ангели» – це насичена сучасна програма, під час якої знавці культури, релігії та історії розповідатимуть гостям про істот з крилами.

Виставковий проект триватиме до 22 вересня у залах Палацу Лозинського (вул. Стефаника, 3) та в Музеї Пінзеля (пл. Митна, 2).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *