ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині розпочались збори військових капеланів

Вероніка Рой

|

У  Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного стартували треті за рахунком збори військових капеланів. Впродовж десяти днів майже шість десятків військових капеланів проходитимуть фахові курси, де вони опановуватимуть ази тактичної підготовки та медицини, психології, застосування засобів зв’язку тощо. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Академії сухопутних військ.

 

Як зазначив тимчасово виконуючий обов’язки першого заступника начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗС України капітан І-го рангу Андрій Коренько, капелани мають володіти не лише знаннями з організації душпастирської опіки, але й обов’язково опнаувати практичними навичками, притаманними військовій діяльності.

«Такі курси потрібні, в першу чергу, для того, щоб люди орієнтувалися, як діяти в бойовій обстановці, а також як поводитися у військовому колективі. Як відомо, військовий капелан не має права брати до рук зброї, але повинен знати, як надати першу медичну допомогу собі чи товаришу, побратиму. Досвід двох попередніх курсів засвідчив, що цей захід потрібний. Ми проводимо його тут, адже Центр миротворчості має чудову навчально-матеріальну базу, викладацький склад, а також неабиякий досвід в організації душпастирської опіки», – розповів Андрій Коренько.

За словами старшого офіцера відділу взаємодії із військовим капеланами Центру МПЗ ЗС України підполковника Олексія Терещука, на курсах проходитимуть підготовку як штатні капелати, так і волонтери.

«Починаючи з 2014 року і до нині, в районі проведення Антитерористичної операції, а згодом операції Об’єднаних сил, на волонтерських засадах провели свої ротації понад чотири тисячі священиків. Офіційно ж інститут капеланства в армії виник у 2016 році», – сказав він.

Те, що такі курси потрібні для священнослужителів, підтверджують й самі армійські душпастирі. Зокрема, на думку головного військового капелана Української церкви християн віри євангельської Рустама Фатулаєва, насамперед капелани повинні відчути повною мірою, що ж таке армія.

« Більшість наших капеланів пройшли фронт, адже разом із бійцями вони перебувають з перших днів російської агресії проти України, знають, що таке війна не з чуток. Але військо це не лише війна, це і дисципліна, і вимогливість, і постійна підготовка. Тож дуже приємно, що такі курси організовано і для нас, військових капеланів», — підкреслив він.

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *