ОСТАННІ НОВИНИ

Країни «великої двадцятки» боротимуться з пластиком в океанах

Наталя Дуляба

|

На зустрічі G20 в Японії досягнули першої міжнародної угоди зі скорочення пластикових відходів у світовому океані. Про це пише УП, передає Львівський портал.

 

У договорі сформульовані загальні для всіх правила боротьби із пластиковим забрудненням, заявив міністр охорони навколишнього середовища Японії Йосіакі Харада після закінчення дводенної зустрічі, в якій брали участь його колеги із країн «великої двадцятки».

В угоді прописані конкретні заходи проти забруднення пластиковими відходами, передбачена підтримка інновацій в цій галузі і поліпшення наукових методів аналізу і спостереження.

Водночас деякі формулювання угоди залишаються досить розпливчастими, а її виконання буде здійснюватися на добровільних засадах.

Крім того, раз на рік передбачається випускати звіт про те, як просувається робота у боротьбі з пластиковими відходами.

Як заявили в японському відділенні Greenpeace, угода, досягнута на саміті G20, – лише перший крок до вирішення проблеми, і розраховувати тільки на добровільні дії є недостатньо. Необхідно прийняти обов’язкові для всіх правила із боротьби з пластиковими відходами з чітко прописаними цілями та планом дій.

Зазначимо, щороку світовий океан приймає близько восьми мільйонів тонн пластикового сміття. Найбільшу небезпеку становить мікропластик, частинки розміром менше п’яти міліметрів, що проникають в організми морських мешканців і птахів. Вони можуть потрапляти і в людську їжу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *