ОСТАННІ НОВИНИ

Собаки віддзеркалюють стрес своїх господарів, – вчені

Соломія Головіна

|

Вчені виявили, що собаки можуть відзеркалювати наш стрес, повідомляє УП.

 

У дослідженні науковці виміряли рівень кортизолу, гормону стресу, який циркулює у крові та залишає свої сліди у волоссі, пише The Guardian.

З часом воно відростає й кожна прядка волосся містить у собі історію стресу та індивідуального досвіду людини.

Шведське дослідження 25 колі, 33 шелті та їх власників-жінок виявило, що вищі рівні кортизолу у волоссі людини збігались з вищими рівнями гормону у шерсті собаки.

«Це вперше, коли ми бачимо довготривалу синхронізацію стресу у двох різних біологічних видах. Раніше ми не спостерігали це між людиною та собакою», – каже фахівчиня з поведінки тварин Ліна Рот.

Команда дослідників вимірювала рівень кортизолу у коротких прядках волосся, які знаходились ближче до шкіри голови, взимку та влітку у 2017-2018 роках.

Зв’язок між рівнем кортизолу у людей та собак можна було спостерігати протягом всіх сезонів. Але у собак цей рівень був дещо вищим взимку.

Найбільше на рівень стресу у собак впливала особистість власника, особливо невротизм.

Парадоксально, але ті, хто мав вищі показники невротичності, мали собак з нижчим рівнем гормону кортизолу. Можливо, тому, що такі люди шукають заспокоєння у своїх улюбленцях, а увага та обійми знижуть рівень гормону стресу в собак.

Вчені додають, що людям у стресі не варто почувати себе винними. Собаки дійсно зчитують наші емоції, але проводити час разом все одно корисно і для тварин, і для людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *