ОСТАННІ НОВИНИ

Зашифровані знаки та східні мотиви. Чим дивуватиме Львівська опера цього тижня?

Оля Лозинська

|

Цього тижня репертуар Львівської національної опери ощасливить любителів загадок, таємниць та східного колориту. Адже індійською культурою пронизаний сюжет «Баядерки», єгипетські фрески присутні в «Аїді», а таємні знаки – в «Чарівній флейті». Також у Дзеркальній залі відбудуться камерні вечори, а на великій сцені – традиційна постановка української опери та опери для дітей. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Оперного театру.

 

Вівторок, 28 травня, – концерт DSCH (Дзеркальна зала)

DSCH – це музичний підпис одного з найважливіших митців ХХ століття Дмитра Шостаковича. Цей підпис (на німецький манер транслітерації самого прізвища) в нотах розшифровується як «ре-мі бемоль-до-сі». Шостакович протягом свого творчого життя вміло зашифровував у музичних текстах свої сенси, адже творив в часи тоталітаризму. Його музика двічі була забороненою, а сам музикант не одну ніч провів в коридорі будинку, чекаючи, що його заарештують. Адже довгий час творчість Шостаковича була формалізмом, який так не любила партія.

Чудову програму з творів Дмитра Шостаковича запрезентують львівські музиканти: піаністка Аліна Шевченко, трубач Любомир Москалик, струнний квартет «Фенікс». Концерт пройде за участі камерного оркестру під керівництвом диригентки Яни Кухарук, концермейстр – Лілія Кузь.

Програма:

  • Дмитро Шостакович
  • Фортепіанний квінтет соль мінор (тв.57)
  • Концерт №1 для фортепіано, труби та струнного оркестру (тв.35)

Початок – о 19:00, квитки на концерт DSCH.

Середа, 29 травня; п’ятниця, 31 травня, – балет «Баядерка» Л. Мінкуса

Поціновувачам балетного мистецтва добре знайомі творіння Людвіга Мінкуса, особливо на сцені Львівської національної опери. «Баядерка» – балет із присмаком східних таємниць та колориту. Літературним джерелом балету є драма «Шакунтала» та балада німецького поета Ґьоте «Бог і баядерка». Це романтична та сумна історія хороброго воїна та любові баядерки.

Баядерка – це професійна танцівниця при храмі, яка також могла бути куртизанткою в Індії. Їх також називають «божими рабинями», адже цих дівчат жертвували батьки для храму, щоб отримати прихильність богів.

Балет складається із трьох дій, сам сюжет наповнений любовними інтригами. Баядерка Нікія впевнена у вірності воїна Солора, адже він заприсягнув їй над священним вогнем. Та незабаром Нікія дізнається, що донька Раджа Дугмата Гамзатті є нареченою Солора. Тенденція відкривати та інтерпретувати східні сюжети є традиційною для європейських митців доби Романтизму та початку ХХ століття. Не дивно, що балет «Баядерка» майже 150 років з успіхом проходить на найбільших сценах світу!

Початок – о 18:00, квитки на балет «Баядерка» 29 травня (середа), 31 травня (п’ятниця).

Четвер, 30 травня, – опера «Запрожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського

Опера «Запорожець за Дунаєм», створена у 1863 році, вважається першою україномовною національною оперою. Вона широко розкриває публіці український побут, історію, культуру, фольклор та гумор. А в час Російської імперії, де українська мова часто була під забороною, а російська впроваджувалась у всі сфери життя, творіння Гулака-Артемовського була справді неймовірно потужним.
Українська пісня вийшла за межі родинного побуту та зазвучала на великій сцені. Цікаво, що перше виконання опери відбулось в Петербурзі!

У період Романтизму європейське мистецтво гостро відчуло потребу в національній ідентифікації, тому композитори так часто тяжіли до народних сюжетів, міфології, легенд свого краю. Зрештою, успіх опери Гулака-Артемовського також викликаний тим, що сам автор був прекрасним співаком. Звісно, він знав про тонкощі співочого артистизму та настрою публіки.

Початок – о 18:00, квитки на оперу «Запорожець за Дунаєм».

Субота, 1 червня, – опера «Чарівна флейта» В. А. Моцарта

Одна із найвідоміших опер австрійського генія Вольфганга Амадея Моцарта «Чарівна флейта» наповнена таємницями. Адже на перший погляд опера (можемо сміливо трактувати жанр «Чарівної флейти» як зінгшпіль, адже тут багато діалогів в поєднанні зі співом) видається казкою з дуже заплутаним сюжетом. Нічого дивного, адже манера Моцарта – це завжди гра, плетиво інтриг та паралельного розгортання кількох ліній.

Втім «Чарівна флейта» містить набагато більше змісту, ніж здається на перший погляд. Остання опера Моцарта містить в собі багато таємниць і шифрів та має доволі глибоке філософське трактування. Риторичні питання добра та зла, стійкості, дружби й ідеал держави – все це створює «Чарівну флейту». І поміж сонячним царством та царством ночі є звичайний хлопець Таміно, який шукає істину, проходячи низку випробувань.

Історики та мистецтвознавці недарма приписують цій опері певну дотичність до теми масонства. Адже якщо впіймати глибший сенс поміж рядків, нот та декорацій опери, то можна заторкнути одвічні питання людства.

Початок – о 18:00, квитки на оперу «Чарівна флейта».

Неділя, 2 червня, – балет «Білосніжка та семеро гномів»

Улюблені казки дитинства – на сцені Опери! Ще одним подарунком найменшим глядачам від Львівської національної опери стане захопливий балет на сюжет улюбленої казки.

Мабуть, балет – це найкращий жанр для відтворення казкової та магічної атмосфери. Витончені па, балетні фігурації та дивовижна плавність кожного руху не може не зачарувати. Це можливість поринути в казковий світ та без жодного слова прожити історію разом з артистами. Балет «Білосніжка та семеро гномів» польського композитора Богдана Павловського полюбилась найменшим глядачам у різних країнах світу. Популярна казка братів Грімм про добру Білосніжку навчає дружби, справедливості та показує, якою є справжня краса людського серця. А на сцені історія Білосніжки замерехтить так яскраво, як лише може намалювати дитяча уява. Танці маленьких гномів та самої Білосніжки, дивовижні лісні звірі та птахи, підступність злої королеви та справжнє кохання!

Завітайте з дітьми до Опери на балет «Білосніжка та семеро гномів», навчайте мистецтва та краси з самого дитинства!

Початок – о 12:00, квитки на балет «Білосніжка та семеро гномів».

Неділя, 2 червня – концерт «Шопен у Львові» (Дзеркальна зала)

Львівське фортепіанне тріо, у складі якого Наталія Ревакович, Катерина Потєряєва та Ольга Шутко, вкотре дарують львів’янам та гостям міста прекрасну музику. У програмі концерту прозвучить камерна музика вчителя Фридеріка Шопена Юзефа Ельснера, який свого часу працював у Львові диригентом. Звучатимуть твори самого польського генія Фридеріка Шопена, музика якого завжди торкає найглибші струни серця, а також твір польського композитора Генріка Мельцера – Щавінського.

Зрештою, цей концерт можна перефразувати на «Польська музика у Львові», зважаючи на підбірку композицій авторів, які презентують польське музичне мистецтво від кінця ХVIII до другої половини ХХ століття.

Програма:

  • Ю. Ельснер – Велика соната, Сі-бемоль мажор Op. 2 для фортепіанного тріо
  • Г. Мельцер – Парафраза на тему пісні Станіслава Монюшки «Думка» для скрипки з фортепіано
  • Ф. Шопен – Інтродукція і полонез, до мажор Op.3 для для віолончелі з фортепіано
  • Ф. Шопен – Фортепіанне тріо, соль мінор Op.8

Початок – о 15:00, квитки на концерт «Шопен у Львові».

Неділя, 2 червня – опера «Аїда» Дж. Верді

Завершує тижневий марафон цікавих подій на сценах Львівської національної опери знаменитий твір італійського майстра Джузеппе Верді.

«Аїда» – це монументальний твір, побудований на єгипетському матеріалі – сценарії французького єгиптолога Маріетта. Тріумфальний успіх опера здобула не лише в Італії (пізніше – у всьому світі), а й під час першої постановки, яка відбулась в Каїрі у 1971 році. Досі побутує традиція постановок «Аїди» в Єгипті, зокрема в старовинному храмі Хатшепсут в Луксорі. До слова, цьогоріч режисером-постановником цієї грандіозної постановки стане Міхаель Штурм, добре відомій львівській публіці завдяки постановці опери Р. Вагнера «Лоенгрін».

Опера Верді «Аїда» – це класична опера із завершеними номерами та наповнена драматичною напругою. На основі перипетій між двома народами, любовної драми, Верді створює справді грандіозний твір, який протягом не одного десятиліття не сходить зі світових сцен!

Початок – о 18:00, квитки на оперу «Аїда».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *