ОСТАННІ НОВИНИ

Указ Зеленського про розпуск Ради оскаржать в Конституційному суді

Андрій Котенський

|

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що указ про розпуск парламенту суперечить чинній Конституції України і він буде оскаржений у Конституційному суді. Про це він заявив під час відкриття позачергового засідання парламенту.

 

За словами Андрія Парубія, новообраний президент України вважає, що коаліції не існує вже два роки, але насправді коаліція саморозпустилася лише 17 травня 2019 року.

«Близько п’яти раз я давав запитання Президенту України, на якій підставі він планує підписати указ про розпуск парламенту, і почув тільки одну відповідь, що він вважає, що коаліції не існує вже два роки. Я не знайшов серед його повноважень повноваження встановлювати, або стверджувати про існування коаліції. Як, до речі, тих рішень не має й голова Верховної Ради. Існує єдиний факт – 17 травня 2019 року коаліція сама оголосила про свій розпуск, з трибуни Парламенту. І з цього моменту почався конституційний термін – 30 днів для формування нової коаліції. І ми перебуваємо в конституційному процесі формування коаліції. Вважаю, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції», – заявив спікер Парламенту.

На думку Андрія Парубія такий указ в умовах війни веде Україну до конституційної кризи і його буде оскаржено у суді.

«Воюючу Україну завели в конституційну кризу. Указ президента не може зупинити ні Верховна Рада, ні її голова, а лише суд може визначити його відповідність до Конституції. Знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд і я підтримую цю ініціативу… Автор указу буде нести відповідальність перед народом України по закону», – сказав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *